Startuje druhé kolo Dešťovky. Rozdělí se v něm 240 milionů korun

Průměrná spotřeba pitné vody v Česku se pohybuje kolem 90 litrů na osobu a den. Největší podíl spotřebované vody připadá na splachování a osobní hygienu. I proto ve čtvrtek startuje druhé kolo projektu Dešťovka.

Tento článek je více než rok starý.

Praha Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Voda

Voda | Zdroj: Pixabay

Od čtvrtka bude opět možné žádat o dotace na Dešťovku. Jde už o druhé kolo tohoto projektu a tentokrát by se mělo mezi zájemce rozdělit 240 milionů korun.

Dotace bude opět rozdělená do tří kategorií. První kategorie je pro lidi, kteří chtějí sbírat vodu jen na zalévání a pořídí si nádrž o objemu nejméně dva tisíce litrů, tedy 2 kubíky. Takový žadatel dostane dotaci 20 tisíc korun.

Stát dá další peníze na Dešťovku. Šanci na dotaci má 5000 lidí

Číst článek

Druhá kategorie je pro ty, kteří chtějí sesbíranou vodu používat na zalévání a splachování - tam žadatel dostane 30 tisíc.

Poslední kategorie s dotací 60 tisíc korun je na používání předčištěné odpadní vody k dalšímu využití. Jednodušeji řečeno k zalévání se bude používat voda třeba ze sprchy.

Předčištěnou vodu používá i Miroslav Kundrata, ředitel nadace Partnerství, která pomáhá lidem chránit životní prostředí. „Všechnu tu šedou vodu se snažíme sbírat a znovu využívat. Nejenom z umývadla – z více kuchyněk a také ze sprch,“ říká pro Radiožurnál.

K základnímu paušálu ještě každý úspěšný žadatel dostane navíc za každý metr krychlový nádrže 3,5 tisíce korun.

V prvním kole projektu Dešťovka se rozdalo celých 100 milionů korun. Přišlo téměř 2 300 žádostí a největší zájem byl o druhou kategorii, tedy o dotaci na používání dešťové vody na zalévání a splachování. Státní podpora se netýká chatařů a chalupářů. Další informace si přečtěte na internetových stránkách projektu.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme