Stát bude muset kvůli rozhodnutí Ústavního soudu hledat nové úspory

Ústavní soud zrušil škrty ve stavebním spoření, které nedávno prosadil kabinet premiéra Petra Nečase. Ten totiž podle soudu využil nepřiměřené prostředky a zasáhl do majetkových práv občanů. Rozhodnutí soudu nicméně podle ekonoma Davida Marka ze společnosti Patria Finance ekonomice příliš nepomůže.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Bydlení

Bydlení | Foto: Tomáš Adamec

„Lidé dostanou větší příspěvek za loňské úspory a zároveň vláda bude muset najít tyto peníze někde v rozpočtu. Takže někdo si polepší, někdo si pohorší,“ poznamenal k tomu analytik Marek.

Přehrát

00:00 / 00:00

David Marek, analytik společnosti Patria Finance, ve Světě o jedné.

Velký přínos pro ekonomiku v rozhodnutí soudu nevidí. „Stavební spoření je výhodnou cestou jak spořit na cokoli, nejenom na bydlení. Takže si nemyslím, že by to mělo nějak zvlášť rozpohybovat stavebnictví. Možná se díky tomu ale může zvednout spotřeba v domácnostech. Na straně druhé to může utlumit výdaje státu, ať už v investičních nebo provozních výdajích. Takže nula od nuly pojde,“ řekl Marek.

Nic se podle něj nemění ani pro stavební spořitelny a jejich klienty. Marek zdůraznil, že změna se týká jenom letošního příspěvku, který bude v původní výši. Těžký oříšek to ale bude pro ministra financí. „Výdaje veřejných rozpočtů jsou napjaté k prasknutí. Další šetření bude opravdu složité. Nabízí se především možnost šetřit na provozních výdajích státu,“ podotkl ekonom.

Sám ale uznává, že například další zásah do mezd zaměstnanců by vzbudilo nevoli „Dá se šetřit v investičních výdajích, ale tady už se šetří delší dobu. Takže šetřit se sice dá, ale bude to opravdu složité a bude to na úkor dlouhodobého pozitivního vývoje,“ řekl David Marek.

Dnešní rozhodnutí Ústavního soudu může ovlivnit i změny v danění solárních elektráren. Podle Marka se může stát, že se právě kvůli tomuto kroku zvýší počet žalob proti českému státu. „To by byl problém ještě rozsáhlejší,“ uzavřel analytik společnosti Patria Finance.

Roman Chlupatý, ak Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme