Stát by letos mohl snížit výdaje o dalších 30 miliard, Pilip to považuje za adekvátní

Vláda by mohla ještě letos seškrtat výdaje státního rozpočtu o dalších 30 miliard korun. Podle ministra financí Miroslava Kalouska (TOP 09) se budou krátit jak výdaje na běžný provoz státu, tak i některé investice. Podrobnosti ministerstvo zveřejní na přelomu ledna a února.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

mince

mince | Foto: Fotobanka stock.xchng

Balíček úsporných opatření bude stavět na lednové makroekonomické prognóze. Jeho součástí by mělo být právě i snížení výdajů státního rozpočtu.

Bývalý ministr financí Ivan Pilip považuje uvažovaných 30 miliard škrtů za adekvátní částku vůči tomu, co lze ve vývoji ekonomiky očekávat.

„Zdá se, že pokud bude růst zhruba o jedno a půl až dvě procenta pomalejší, než na kolik byl sestaven rozpočet, pak by 30 miliard měl být zhruba ten objem škrtů, který bude potřebný,“ uvedl Pilip.

Přehrát

00:00 / 00:00

Bývalý ministr financí Ivan Pilip ve Světě o osmé Rádia Česko

Schválený státní rozpočet počítá pro letošní rok se schodkem 105 miliard korun. Vláda už dříve opakovaně připustila, že v případě nepříznivého vývoje ekonomiky přijde do sněmovny s úpravou rozpočtu.

Ministerstvo se hodlá ve snaze udržet deficit na plánované úrovni zaměřit na výdajovou stránku rozpočtu. Například odbory ale tvrdí, že by bylo lepší zvýšit příjmy. Pilip se přiklání ke kombinaci úspor a zvýšení některých příjmových položek.

Přehrát

00:00 / 00:00

Postoj ČSSD vysvětlil ve Světě o desáté stínový ministr financí Jan Mládek

„Pokud jde o stránku příjmovou, tak jde o možnost zvýšení některých daní - jednak zvýšení nejvyšší sazby daně z přijmu fyzických osob, která je u nás skutečně velmi nízká, případně zvýšení daně z příjmu právnických osob. Nemyslím si, že by tady nějaká změna o dvě procenta znamenala dramatické přibrzdění podnikatelské aktivity nebo odchod firem do zahraničí,“ míní Pilip.

Zvýšení daní z příjmu prosazují i opoziční sociální demokraté. „První, co je třeba udělat, je progresivní zdanění příjmu fyzických osob. U právnických osob je v našem programu návrh, že to má být o dva procentní body a druhá sazba ve výši 30 procent pro velké firmy z finančního, telekomunikačního a energetického sektoru,“ uvedl stínový ministr financí za ČSSD Jan Mládek.

Jak Mládek, tak Pilip zdůraznili také nutnost zlepšit čerpání evropských fondů. „To je hlavní důvod vyššího než plánovaného schodku za minulý rok a zatím se nezdá, že by nějaké velké zrychlení bylo na obzoru. Přitom je to položka, která v rozpočtu dosahuje velmi vysokých částek v řádu desítek miliard korun,“ podotkl bývalý ministr financí.

Roman Chlupatý, Martin Hromádka Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme