Stát by měl část odpovědnosti přenést na firmy, míní zástupkyně Ernst & Young

Mezinárodní ekonomika se už několik měsíců potýká s krizí a neustálými propady. Na vině jsou hlavně problémy společné evropské měny, které ovlivňují trhy celého světa. V chaosu, který panuje, se státy EU snaží provést kroky k ochraně a regulaci svých ekonomik. Podle vedoucí partnerky Ernst & Young pro region střední a jihovýchodní Evropy Magdaleny Souček by státy měly část odpovědnosti přenést na firmy.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Magdalena Souček

Magdalena Souček | Foto: Filip Jandourek

"V této neutěšené situaci stát musí přenášet část nároků na byznys. Ať už je to formou většího zdanění nebo zaměstnanecké, jejíž větší část platí zaměstnavatel nebo penzijní plány, které zaměstnavatel má pro zaměstnance nebo další různé podpory," vysvětluje Magdalena Souček ideální model ochrany ekonomiky státu.

Magdalena Souček byla jednou panelistek čtvrteční ekonomické konference Rádia Česko v Cerge institutu v Praze.

Souhrn 2. ekonomické konference Rádio Česko hledejte ZDE.

Regulace, kterými se stát snaží dopady finančních propadů mírnit, nejsou funkční, myslí si Magdalena Souček, protože nestíhají rychlé výkyvy a změny hospodářské situace. Samotný stát by se měl naopak vůči firmám upozadit.

Přehrát

00:00 / 00:00

Magdalena Soucek Cesko.mp3

"Podnikatelé říkají: ‚Nemusíte nám platit, to znamená, nepotřebujeme dotace, nepotřebujeme finanční výpomoci, ale neházejte nám klacky pod nohy.‘ Ten vzkaz je, kdyby se tak politici mohli dohodnout na vizi a strategii a několika prioritách a tyto priority by udrželi po následující období čtyř let," tlumočí za firmy Magdaleny Souček.

Nejdůležitější je flexibilita a inovace

Firmy by naopak měly podle zástupkyně Ernst & Young přizpůsobovat své fungování aktuálním potřebám trhu a dbát především na invenci, flexibilitu a omezit zbytečné výdaje.

"Je potřeba mít flexibilní organizační strukturu, která je schopná zareagovat na danou situaci, na dané úkoly," říká Souček a dodává: "Mít týmy, které jsou schopné pracovat dohromady a snažit se zkoušet věci dělat jinak, a co se podaří, to se podaří."

Konkurence se v současné době zvyšuje také s rostoucí silou nových velkých hráčů na poli světové ekonomiky. Mezi dřívější elitní trojici Ameriky, Evropy a Japonska dnes patří také Brazílie, Indie, Čína a Jižní Afrika.

Pokud stát neprovede reformy, nedokáže podle Magdaleny Souček dostát svým závazkům hlavně v sociální oblasti a dále se bude prohlubovat jeho dluhová krize, protože svůj dluh už více nemůže zvyšovat.

Magdalena Souček byla jednou panelistek čtvrteční ekonomické konference Rádia Česko v Cerge institutu v Praze.

Pavel Cyprich, Barbora Kreuzerová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme