Stát by měl podle hnutí DUHA dál podporovat Zelenou úsporám

Podle ekologického hnutí DUHA by stát měl i nadále podporovat program Zelená úsporám, který je nyní kvůli nedostatku peněz z prodeje emisních povolenek, pozastaven. Ekologové ale tvrdí, že program by si zasloužil dotace i z jiných zdrojů, že se to v konečném součtu vyplatí. Navrhují proto program, který by peníze čerpal z aukcí emisních povolenek a dividend ČEZ.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Zateplení domu

Zateplení domu | Foto: novezahradnimesto.net

V rámci programu Zelená úsporám přijal Fond životního prostředí už desetitisíce žádostí na zateplování domů a bytů, které má přispět k šetření energií. Zájemců je podstatně víc, než kolik stačí uspokojit zdroje vyhrazené zatím na tento projekt.

Jak počátkem února potvrdil Českému rozhlasu ministr životního prostředí Tomáš Chalupa, pro letošek proto pravděpodobně zůstane příjem dalších žádostí pozastaven. Více prý bude vědět až po vyřízení všech dosud podaných žádostí: „Potom budeme vědět, kolik reálný deficit je. Až vyřešíme tento problém a budou-li další prostředky, pak je možné otevřít program pro další žadatele,“ uvedl ministr.

Přehrát

00:00 / 00:00

Hnutí Duha představilo Program energetické nezávislosti. Na detaily jsme se zeptali Martina Sedláka z hnutí Duha.

Návrhy, jak vykrýt tuto díru v rozpočtu programu Zelená úsporám, respektive co by mohlo tento program vystřídat, dnes prezentovalo ekologické hnutí DUHA.

„Představili jsme studii, ze které vyplývá, že Česká republika, pokud by nadále investovala do zateplování domů, může ušetřit ročně až 39 miliard korun. A to zejména na úspoře zemního plynu nebo na úspoře spalování špinavého uhlí,“ řekl v Ozvěnách dne Martin Sedlák z hnutí DUHA.

Přiblížil, že DUHA dnes navrhla vytvořit Program energetické nezávislosti, který by mohl vzniknout od roku 2013 a mohl by čerpat zejména prostředky z prodeje takzvaných emisních povolenek.

„Jejichž část si od roku 2013 budou muset kupovat elektrárny a průmyslové podniky. To by byla dlouhodobější fáze. Krátkodobější, která by zajistila pokračování ‘Zelené úsporám‘, je injekce z dividend ČEZ,“ vysvětlil.

Katarína Brezovská, Jan Bumba Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme