Stát by měl podle ministerstva zemědělství podporovat výrobu tepla z biomasy

Ministerstvo zemědělství dnes předloží vládě analýzu, která doporučuje více podporovat výrobu energie z biomasy.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Elektrárna na biomasu (Klagenfurt, Rakousko)

Elektrárna na biomasu (Klagenfurt, Rakousko) | Foto: European Union

Biomasa není jen dřevo. Znamená také dřevní štěpku - tedy odpad po kácení stromů, ale i rychle rostoucí dřeviny, energetické plodiny, slámu a plevy.

Analýza do ní ale zahrnuje také bioplynové stanice, které například využívají rostlinné odpady nebo kejdu z chovů prasat. K výrobě energie se může používat i cukrovka, kukuřice, pšenice nebo řepka.

Přílišné používání těchto plodin mimo potravinářský účel ale nedávno kritizoval předseda správní rady největší světové potravinářské společnosti Nestlé Peter Brabeck. Ten řekl, že svět stojí kvůli nadměrnému využívání orné půdy k výrobě biopaliv místo potravin před ještě horší potravinovou krizí, než jaká jej postihla v roce 2008.

Tento týden se navíc objevila informace, že Evropská unie chce omezit používání biopaliv založených na zemědělských plodinách. Obává se, že tato paliva jsou méně šetrná k životnímu prostředí, než se předpokládalo, a že jejich podpora má negativní dopad na produkci potravin. A chce prý postupně odstranit všechny státní dotace na biopaliva.

To se ale týká biopaliv, ne biomasy. Pokud by šlo o vyšší využívání odpadů a rychle rostoucích nebo energetických plodin, nemuselo by to snižovat využití zemědělské půdy pro potraviny.

Rychle rostoucí a energetické plodiny jsou různé stromy - například asijské topoly, které rychle rostou. V Česku připadají v úvahu spíše různé stromy a keře, kterým se pravidelně ořezávají větve.

Podle ministerské analýzy se takové plodiny mohou používat třeba v záplavových oblastech ke zpevnění břehů. Musí se ale ke všemu přistupovat rozumně.

Podstatné je, že by mělo jít nejen o pouhé topení dřevem v kamnech, ale podpora by se měla týkat moderních technologií. A především kombinované výroby elektřiny a tepla právě z těchto zdrojů.

Analýza doporučuje, aby se zabránilo překrývání některé státní podpory. Současný systém podpor hodnotí jako nekoordinovaný a ekologicky kontraproduktivní.

A dále doporučuje soustředit se spíše na poskytování zvýhodněných úvěrů na investici, než na dotaci formou výkupní ceny elektřiny.

Jitka Hanžlová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme