Stát by měl příští rok hospodařit se schodkem 74,4 miliardy

Státní zaměstnanci si příští rok finančně polepší. Platy se jim zvednou o 4 a půl procenta. Se zvýšením platů pro veřejný sektor počítá i státní rozpočet na příští rok, jehož návrh definitivně schválila vláda. Stát podle něj bude v roce 2006 hospodařit se schodkem 74,4 miliardy korun - to je o dvě miliardy méně, než se původně předpokládalo.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Bohuslav Sobotka

Bohuslav Sobotka | Zdroj: ČTK

Ke snížení schodku přispělo zpřesnění odhadu příjmů z daní. "Dnešním dnem se jednání o státním rozpočtu na příští rok na úrovni vlády uzavřelo, čili nebudou se měnit základní parametry státního rozpočtu a nebudou se již přesouvat prostředky mezi kapitolami," říká ministr financí Bohuslav Sobotka.

Stát si vydělá 884,5 miliardy korun a utratí 959 miliard. Ve výdajích se najdou peníze na vyšší platy pro státní zaměstnance. Finančně si tak polepší zhruba 730 tisíc lidí. Na růstu platů se už dopoledne dohodli zástupci vlády s odboráři v čele s šéfkou Odborového svazu státních orgánů Alenou Vondrovou. "My jsme cílili, aby byla zachována dynamika růstu reálného platu jako v letošním roce."

Přidáno dostanou také důchodci. Penze se jim příští rok mají zvednout průměrně o 380 korun měsíčně, slibuje vláda.

Návrh rozpočtu teď míří do Poslanecké sněmovny. Rozpočet nepodpoří Občanská demokratická strana, říká šéf poslaneckého klubu Vlastimil Tlustý. "Je evidentní, že vláda dělá všechno pro to, aby rozpočet dobře vypadal, ale špatně dopadl, a to je pojetí rozpočtu, které my samozřejmě nemůžeme podpořit, protože to považujeme za neseriózní."

Komunisté s podporou váhají. Podle místopředsedy Jiřího Dolejše se jim ale jednoznačně nelíbí výdajová stránka rozpočtu. "Budeme usilovat o to, aby příslušné rozpočtové kapitoly, především ministerstva školství a zemědělství, byly patřičně posíleny."

Ministr financí předpokládá, že rozpočet Sněmovnou projde. Schválen by podle něj měl být počátkem prosince.

Helena Šulcová, Marika Táborská Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme