Stát by mohl podpořit dojíždění za prací

Podpoří stát dojíždění za prací do jiného regionu? Také o tom se diskutovalo tento týden na tripartitě, tedy mezi představiteli vlády, zaměstnavatelů a odborů. S návrhem přišla Českomoravská konfederace odborových svazů.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

most a dělník

most a dělník | Foto: Jan Rosenauer st.

Podle jejího předáka Milana Štěcha je to jedna z cest, jak snížit vysokou nezaměstnanost. Stát by například zaměstnavatele daňově zvýhodnil, a ten by pak proplácel dojíždějícím pracovníkům náklady na dopravu a ubytování.

"Nám jde o to, aby byla větší podpora, pokud zaměstnanci mají zájem dojíždět za prací mimo své trvalé bydliště do jiných regionů, aby byla podpora taková, že u zaměstnavatelů budou prostředky, které by dávali na dopravu pracovní síly a na její ubytování v tom přechodném bydlišti."

Zaměstnavatelé se této myšlence nebrání. Zásadní námitky proti ní nemá ani ministr práce a sociálních věcí Zdeněk Škromach. Podle něj jde ale zatím pouze o záměr, který by teprve měl získat přesnější obrysy.

"Pokud by to znamenalo určité efektivní využití prostředků, které jdou na politiku zaměstnanosti, tak je možné o tom uvažovat, protože je asi lépe přispět nějakou korunu na bydlení, než vyplácet sociální dávky."

Markéta Kaclová, Pavla Dluhoschová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme