Stát by mohl příští rok hospodařit se schodkem 157 miliard korun

Sto padesát sedm miliard korun - tak by vypadal schodek státního rozpočtu na příští rok, pokud by poslanci podpořili připravený balík úsporných opatření. Ten má snížit schodek veřejného hospodaření z 230 miliard korun. O jednotlivých úsporách se na ministerstvu financí radili zástupci parlamentních stran.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ministr financí Eduard Janota

Ministr financí Eduard Janota | Foto: Tomáš Adamec

Politické strany budou pokračovat v jednání o podobě rozpočtu na příští rok. Zástupci šesti parlamentních stran se kvůli balíku úsponých opatření sešli u ministra financí Eduarda Janoty, který je se zamýšlenými úsporami seznámil.

Pokud by balík podpořili, klesl by naplánovaný schodek veřejných financí z 230 na 157 miliard korun. Strany ale mají k jednotlivým krokům výhrady, znovu se tak u jednoho stolu sejdou v pondělí.

Přehrát

00:00 / 00:00

Reportérka Rádia Česko Naďa Bělovská shrnuje výsledky jednání o úsporných opatřeních

Eduard Janota zdůraznil, že cílem jednání nebylo někoho přesvědčit, ale seznámit politiky s úspornými opatřeními na stranách příjmů a výdajů rozpočtu. Úsporná opatření bude v pondělí schvalovat vláda a hned poté by o nich měli ještě jednat předsedové politických stran, protože ve čtvrtek a v pátek by měla v Poslanecké sněmovně proběhnout všechna tři čtení ve stavu legislativní nouze.

Spornou položkou na straně příjmů je podle Janoty sazba daně z příjmu fyzických osob, která je nyní na jednotných 15 procentech. Ministr doporučí vládě kromě zvýšení stropu na sociální pojištění na 145.000 korun měsíčně, aby byla přijata nad tuto sumu sazba daně 23 procent.

Ministr financí zároveň řekl, že úsporná opatření na straně výdajů v sociálních a mandatorních výdajích ušetří 12 miliard korun. Ve státní sféře by například měly klesnout mzdy na jeden rok o čtyři procenta.

Šetřit se musí, každá strana chce ale jinak

"Nesouhlasíme se škrty, které jsou zaměřeny vůči rodinám ds dětmi a zdravotně postižených. Nesouhlasíme se snížením rodičovského příspěvku," s tím ze zhruba dvouhodinového jednání odcházel šéf poslaneckého klubu ČSSD Bohuslav Sobotka.

Stejně jako komunistům se ČSSD nelíbí ani to, že by penzisté neměli dostat přidáno. ODS má výhrady hlavně ke zvýšení daní.

"Zavedení další sazby daně z příjmu fyzických osob, jedná se o navyšování spotřební daně u paliv a maziv, máme problém s redukcí dávek, které se týkají mateřství a rodičovské dovolené," shrnul své výtky k návrhu expert ODS Martin Kocourek.

Krácení rodičovského příspěvku vadí i lidovcům, zelení pak navrhují aby si rozpočet snížila i sněmovna a senát. Top 09 je s i výhradami připravená úsporné kroky podpořit.

Senát je připravený schvalování rozpočtu zrychlit

Předseda Senátu Přemysl Sobotka (ODS) už premiérovi Janu Fischerovi řekl, že pokud Poslanecká sněmovna přijme soubor úsporných opatření, který umožní schodek do 170 miliard korun, Senát proceduru projednávání urychlí.

Přehrát

00:00 / 00:00

Předseda Senátu P. Sobotka v Rádiu Česko o přípravě státního rozpočtu

Předseda Senátu Přemysla Sobotku v Rádiu Česko potvrdil, že pokud bude deficit větší, tak nepředpokládá, že by legislativa prošla sněmovnou a Senát by pak neměl o čem jednat. Limit 170 miliard deficitu označil za absolutní nutnost pro občany i ekonomiku naší země.

Milan Kopp, Václava Marešová, Šárka Slezáková, Naďa Bělovská Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme