Stát by podle Babiše mohl OKD pomoct s reorganizací. O peníze ale nechce přijít

Stát by mohl těžební společnosti OKD poskytnout při případné reorganizaci finanční pomoc, připustil ministr financí Andrej Babiš z hnutí ANO. V každém případě ale bude požadovat garance, že o vložené peníze nepřijde. Mluvčí OKD ve čtvrtek sdělil, že podnik se při reorganizaci bez státní pomoci neobejde.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Andrej Babiš

Andrej Babiš | Foto: Filip Jandourek

„Já jsem s vedením jednal, dali mi nějaký výhled cashflow do konce srpna, který byl pozitivní. Několik týdnů na to zase změnili názor, takže management ve mně nevzbuzuje moc velkou důvěru,“ prohlásil Babiš při dnešní návštěvě Karlovarského kraje.

„Je to soukromá firma, my nemůže poskytovat půjčky, aby to nebyla nepovolená státní pomoc. Diskutujeme o tom jednak s právníky, a v pondělí 11. července k tomu bude speciální porada," dodal.

Těžební společnost OKD je od května v úpadku. Podle čtvrtečního vyjádření předsedy představenstva a generálního ředitele OKD Dale Ekmarka bude firma letos potřebovat externí úvěr 700 milionů až miliardu korun.

Při procesu reorganizace, kterému firma dává přednost před konkurzem, by se podnik neobešel bez pomoci státu. Jinak podle ředitele hrozí, že by museli zastavit provoz.

Náklady spojené s okamžitým zastavením či útlumem provozu by výrazně převýšily potřebu financování při reorganizaci.

Firma OKD se dostala do existenčních potíží kvůli klesajícím cenám uhlí a předluženosti. Nyní v ní i s dodavatelskými zaměstnanci pracuje asi 12 tisíc lidí. Majitelem OKD je společnost New World Resources, kterou vlastní skupina Ad Hoc Group.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme