Stát by se mohl zaručit za úvěr Českých drah

Za úvěr Českých drah na nákup nových vagónů a lokomotiv by měl ručit stát. Rozhodla o tom vláda. Dráhy si chtějí vzít úvěr ve výši téměř jedné a půl miliardy korun. Definitivně musí o garanci rozhodnout parlament. Peníze by potom poskytlo podle vicepremiéra pro ekonomiku Martina Jahna sdružení železnic EUROFIMA.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

První souprava České Pendolino

První souprava České Pendolino | Foto: Jan Rosenauer

"EUROFIMA je evropské sdružení, v němž má svůj podíl i Česká republika. Jeho hlavním posláním je umožňovat čerpání úvěrů na obnovu vozových parků drah v Evropské unii," vysvětlil poslání sdružení Jahn.

Peníze získané z úvěru by měly být podle Jahna použity zejména na nasmlouvané zakázky realizované převážně v České republice, které bude provádět například firma Siemens ve svém závodě v Praze na Zličíně, nebo ČKD Vagonka na severní Moravě.

Se zárukou pro České dráhy nesouhlasí ministerstvo financí. Podle resortu není zodpovědné poskytovat další záruku na tak velký úvěr, dokud nebude jasné, že hospodaření drah se zlepšuje.

Helena Šulcová, Marie Matúšů Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme