Stát by si měl podle premiéra Sobotky udržet i nadále vliv na budoucnost ČSA

Vedení Českého aeroholdingu by mělo jednat se zástupci odborů o záchraně společnosti ČSA, vyzval premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD). Zástupci aeroholdingu, odborářů a vlády dnes odpoledne probírali plány managementu aerolinií, který chce přispět k finanční stabilizaci společnosti mimo jiné propuštěním asi třetiny pilotů a téměř poloviny letušek a stevardů.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Letiště Václava Havla, letadlo, České aerolinie (ilustrační foto)

Letiště Václava Havla, letadlo, České aerolinie (ilustrační foto) | Foto: Filip Jandourek | Zdroj: Český rozhlas

„Odbory a zaměstnanci ČSA mají řadu praktických připomínek a výhrad k tomu, jak ČSA fungují do této doby. Myslím si, že řada těch výhrad a připomínek ze strany odborů je oprávněných,“ prohlásil premiér.

„V příštích dnech očekávám intenzivní jednání managementu s odbory a očekávám aktivní postup managementu aeroholdingu ve smyslu udržení ČSA a udržení vlivu státu na budoucnost ČSA,“ upozornil Sobotka.

Přehrát

00:00 / 00:00

Zástupci Českého aeroholdingu, odborářů a vlády jednali o ČSA. K tématu mluvila předsedkyně Odborové organizace posádek letadel Petra Posová

Jednání se účastnili také předseda představenstva Českého aeroholdingu Václav Řehoř nebo ministr financí Andrej Babiš (ANO).

„Situace v ČSA není jednoduchá, ale pevně věříme tomu, že majoritní akcionář, tedy stát, udělá vše pro záchranu a ozdravení firmy i bez dopadu na zaměstnanost,“ doufá předsedkyně Odborové organizace posádek letadel Petra Posová.

Stevardi a letušky už minulý týden pohrozili přímou stávkou v případě, že s nimi vedení Českých aerolinií nezačne jednat.

"Hrozba stávky trvá"

„Přestože věříme, že pan premiér situaci bere vážně a bude ji nějakým způsobem řešit, stávková pohotovost trvá. Hrozba stávky je stále naprosto reálná,“ dodala Posová.

Zástupci pilotů stávku nechystají, na zachování míst ale trvají. Vedení Českých aerolinií v tuto chvíli nechce celou věc komentovat.

O práci v Českých aeroliniích má přijít až 315 zaměstnanců. Snižování stavů se kromě pilotů dotkne palubních průvodčí i administrativních pracovníků. Vedení firmy to zdůvodňuje tím, že je to nezbytná reakce na vyřazení letadel A320. Na ČSA údajně dolehla ukrajinská krize a ubylo cestujících z Ruska a dalších zemí bývalého Sovětského svazu.

Vladimír Kroc Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme