Stát chce dát méně na kompenzaci podpory obnovitelných zdrojů a elektřina zdraží

Příspěvek na obnovitelné zdroje v příštím roce znovu zdraží elektřinu. Roční dotace se sice zvýší, stát ale kvůli rozpočtovým škrtům zároveň o dvě miliardy sníží částku, kterou zdražování elektřiny kompenzuje. O návrhu ministerstva průmyslu dnes bude jednat vláda.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Fotovoltaické panely (Serpa, Portugalsko)

Fotovoltaické panely (Serpa, Portugalsko) | Foto: European Commission Audiovisual service

O kolik budeme platit víc, se zatím přesně neví. Data ještě dodá Energetický regulační úřad.

Podle náměstka ministra průmyslu a obchodu Pavla Šolce by cena elektřiny mohla stoupnout o 15 až 17 haléřů za jednu kilowatthodinu.

„Za jednu spotřebovanou kilowatthodinu zaplatí všichni stejně. Relativně v procentuálním navýšení celkové ceny elektřiny se to nejvíce projeví u největších odběratelů a relativně nejméně u těch nejmenších. Tam už není rozdíl, jestli jsou to domácnosti, nebo malí podnikatelé připojení na nízké napětí,“ vysvětluje Šolc.

Přehrát

00:00 / 00:00

Obsah návrhu ministerstva průmyslu a obchodu přiblížil v Ranním interview jeho náměstek Pavel Šolc

Podle velmi přibližného odhadu by jedna průměrná statistická domácnost měla připlatit méně než 70 korun měsíčně.

Proti snížení kompenzace nejsou ani ekologičtí aktivisté. Pokud bude navíc snížená výkupní cena obnovitelné energie, podporuje ji i energetický expert hnutí Duha Martin Mikeska.

„Postupné snižování výkupních cen obnovitelných zdrojů je věc, kterou vláda avizuje. Snižování kompenzační složky je logickým krokem v situaci, kdy se hledají škrty v rozpočtu, kde to lze,“ uvedl.

Vedle regulované části ceny elektřiny, kam spadají právě poplatky na obnovitelné zdroje, druhou polovinu ceny tvoří takzvaná silová elektřina. Ta letos klesala. Nebýt obnovitelných zdrojů, elektřina pro domácnosti by mohla v příštím roce podle odborníků zlevňovat či alespoň stagnovat.

Přehrát

00:00 / 00:00

Záměr vlády komentoval v poledních Ozvěnách dne analytik J&T Michal Šnobr

Závazky státu jsou však nastaveny na 20 let. „Rozhodnutím politiků se postavily v masovém měřítku velmi drahé a neefektivní zdroje a stát se zavázal, že je bude investorům postupně splácet. Uhradí to buď spotřebitelé elektřiny, nebo daňoví poplatníci. Obávám se, že žádný jiný reálný zdroj není,“ vysvětluje Šolc a dodává, že růst cen elektrické energie řeší všechny okolní země, které se vlivem závazkového hnutí EU v oblasti obnovitelných zdrojů dostaly do stejné situace.

Vláda spolu s energetickým regulačním úřadem chystá v rámci zákonné možnosti alespoň co nejrychlejší zastavení podpory pro všechny další obnovitelné zdroje.

Analytik J&T Michal Šnobr upozorňuje, že vláda si také vedle zmíněných výdajů pomohla příjmy – solární daní a daní z emisních povolenek. Ta letos končí, od příštího roku se budou povolenky dražit.

Podle Šnobra s tím souvisí snížení příspěvku státu z 11,7 na 9,7 miliard pro příští rok: „Bohužel i v příštích letech stát tento příspěvek bude snižovat. Nakonec spotřebitelé zřejmě zaplatí až 750 za megawatthodinu jako příspěvek na obnovitelné zdroje.“

Věra Pfeifferová, Lucie Maňourová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme