Stát chce do Sisákova ohroženého impéria nalít stovky milionů korun

Vedení státního zemědělského fondu, kterým ročně protečou miliardy korun, chce zachránit z peněz daňových poplatníků soukromou firmu. Šéfové Podpůrného a garančního rolnického a lesnického fondu včera potají odsouhlasili, že nakoupí dluhopisy společnosti Oleofin za 300 milionů korun.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

detail korunové mince

detail korunové mince | Foto: Česká národní banka

Firma Oleofin je součástí kontroverzní skupiny kolem ústecké Setuzy, kterou dříve ovládal uprchlík Tomáš Pitr. Oleofin zajišťuje nástupnické společnosti Setuzy veškerý obchodní servis. Kolabující potravinářsko-drogistické uskupení kontroluje kontroverzní podnikatel Petr Sisák. Tomu patří i sousední ústecký Spolek pro chemickou a hutní výrobu.

Dobrým známým byznysmena je dnes už bývalý ministr zemědělství Petr Gandalovič. Ten se delší dobu snažil zajistit pro Sisákovu firmu státní pomoc. Potom, co se informace o připravované transakci provalily na veřejnost, tehdy ještě ministr Gandalovič od státní podpory čítající stovky milionů korun, odstoupil.

Český rozhlas se proto zeptal tajemníka státního fondu Vladimíra Suchého, jestli vedení státní instituce zvážilo rizika spojená s touto finanční operací: "Jednání bylo, jednání proběhlo a je to ve stadiu schvalování. Nevím, jestli se jedná o pochybnou nebo nepochybnou společnost a riziko zvažovalo," uvedl Suchý.

Jan Hrbáček, Miroslav Motejlek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme