Stát chce zamezit prodeji ředěných pohonných hmot

Ministerstvo průmyslu a obchodu dalo výrobcům, distributorům a prodejcům pohonných hmot dva měsíce času na to, aby sami navrhli model ochrany kvality pohonných hmot, který by na čerpacích stanicích zamezil prodeji ředěné nafty či benzinu. Pokud se firmy nedohodnou na systému certifikace kvality, chce ministerstvo posílit kontrolní pravomoci České obchodní inspekce. ČOI nedávno zjistila, že v průměru u každé desáté benzinové stanice motoristé koupí naftu "pančovanou" topnými oleji, které jsou osvobozeny od spotřební daně.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Čerpací stanice

Čerpací stanice | Foto: Jan Rosenauer

Podle ministra průmyslu a obchodu Milana Urbana se ale situace po důsledných kontrolách České obchodní inspekce výrazně zlepšila. Soudí, že poté, co se o pančované naftě začalo hovořit ve sdělovacích prostředcích, podvodníci se lekli a s mícháním nafty přestávají.

"Poslední výsledky a analýzy ukazují, že skutečně ten trend se zlepšuje, a je to také díky medializaci, protože kontroly v kombinaci s medializací znamenaly obavu těch podvodníků, a tedy naše současné vzorky jsou o mnoho lepší než ty, které byly ještě před měsícem."

Kontroly však budou pokračovat, je připraveno 2 a půl tisíce inspekcí. Ministr zároveň řekl, že dal výrobcům, distributorům a prodejcům pohonných hmot dva měsíce času na to, aby sami navrhli model ochrany kvality pohonných hmot. Pokud se firmy nedohodnou, musejí počítat s dalším zpřísněním kontrol i zavedením nových povinností.

"My chceme, aby byla garantována kvalita, tak jak odchází od výrobce, tak jak ji předává dopravce, tedy distributor, a v konečné fázi na čerpací stanici. To dnes není povinné, také to nedělají všichni, kteří si sami kontrolují pohonné hmoty. My chceme, aby se přihlásili výrobci, distributoři a prodejci k tomuto systému sami," řekl Urban.

Pracovníci České obchodní inspekce zatím provedli na 800 kontrol. Nedovolené příměsi v naftě ale rozbory nedokážou přesně určit. Podle ředitele ČOI Jiřího Pěkného jsou to nejčastěji těžké plynové oleje. "Jsou to všechno produkty, které jsou na přírodním principu. To znamená, my můžeme pouze zjistit, že je tam větší obsah látky, která nemůže být v naftě nebo benzinu."

Jitka Hanžlová, Marika Táborská Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme