Stát chce zavést nové kolky na alkohol

Stát se chystá ještě zpřísnit výrobu a prodej alkoholu. Od poloviny příštího roku by měl platit nový zákon o značení lihu, který nahradí sedm let starou normu. Návrh ministerstva financí dostane k projednání vláda.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Inspektoři denně kontrolují prodejny alkoholu

Inspektoři denně kontrolují prodejny alkoholu | Foto: Tomáš Kohout | Zdroj: Český rozhlas

Stát vyburcovala metanolová aféra. Od září zabila v Česku 38 lidí, proto stát hledá cesty, jak zabránit tomu, aby se jedovatý metanol, nebo jakkoli jinak pančovaný alkohol dostal do prodeje.

Likérky by měly skládat pětimilionovou kauci, totéž distributorské firmy, pokud budou chtít s alkoholem dál obchodovat. Server iDnes.cz píše, že vznikne jejich registr, do kterého budou zapsány jen firmy, které splňují například bezdlužnost vůči finančním úřadům.

Přehrát

00:00 / 00:00

O plánovaných opatřeních proti falšování alkoholu mluvil na Radiožurnálu Jaroslav Skalický

Restaurace či obchody pak budou mít povinnost nakupovat jen od nich, nebo přímo od výrobců. Maximální balení lihu by se mělo snížit na jeden litr z dosavadních šesti, to proto, že černý trh právě velká balení hodně využívá.

Spotřebitelé se budou moci přesvědčit o tom, že si kupují nezávadný alkohol, především díky kolkům, které výrobci lepí přes uzávěr. Ale ty už existují dlouho a přesto nepomohly. Stát proto počítá s novými kolky. Kontrolní pásky mají být tenčí a perforované, takže přelepit je z už použité lahve na láhev z černého trhu by mělo být mnohem obtížnější.

Před Vánocemi se prodej alkoholu zvyšuje. Většina lidí se naštěstí poučila a při nákupu alkoholu pečlivěji zkoumají, co si kupují. Aby měli jistotu, hodně kupují přímo u výrobců.

Přesto není vyloučeno, že v nějakých zásobách mohl jedovatý alkohol zůstat. Podle odhadů mezi lidmi stále koluje asi 5 000 litrů potenciálně nebezpečného alkoholu. Pokud si lidé nejsou jistí, měli by takové pití raději vylít nebo si ho nechat zkontrolovat na hygienických stanicích.

Jaroslav Skalický Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme