Stát chce zjistit, zda mléko nekončí v rukou překupníků

Stát začal kontrolovat, zda strmě stoupající vývoz českého mléka do zahraničí není v rozporu s platnými zákony a předpisy. České mlékárny totiž mají mléka nedostatek, musejí omezovat výrobu a ve velkém propouštět. Správní řízení zahájil Státní zemědělský intervenční fond hned s deseti firmami, které mléko od chovatelů krav vykupují. Tyto firmy čelí podezření, že mléko nedodávají přímo jeho zpracovatelům, jak by měly, ale překupníkům.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Krabice mléka

Krabice mléka

Ten, kdo mléko z kravínů vykupuje, má povinnosti jasné. "Smí nakupovat mléko od producentů buď aby ho sám zpracoval, zabalil, uskladnil a podobně, anebo ho může prodat dál. Ovšem jen tomu podniku, který mléko a jiné mléčné výrobky upravuje nebo zpracovává - tedy mlékárně."

Státní zemědělský intervenční fond, jak dále potvrzuje mluvčí Jitka Sluková, má ale silné podezření, že se tak neděje. Pochyby má i ministr zemědělství, říká mluvčí Martin Severa. "Ten odběratel mléka by to měl dodat přímo zpracovateli, nikoli překupníkovi - tam je ten problém."

České mléko za hranice sice může, ale ne přes překupníky. Jednou z deseti firem, kde se bude kontrolovat a kde je ve hře i licence, je Mlékařské družstvo Jih.

Jeho předseda Zdeněk Hlouška přiznává, že mléko od nich do Německa putuje a přitom přes další zprostředkovatele - je to ale prý letitá praxe. "My mléko dodáváme stoprocentní dceřiné společnosti a ta ho potom dováží do Chamu. Ale to bylo na základě toho, že nám bylo řečeno, že my nemůžeme vyvážet přímo do zahraničí."

Podle obchodníků s mlékem jsou nejnovější kontroly výsledkem lobingu českých mlékáren. Ty ale platí méně než konkurence zahraniční. Tam proto teď putuje už čtvrt milionu litrů nezpracovaného mléka denně.

Marika Táborská, Vít Dvořák Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme