Stát chce změnit pravidla pro stavební spoření

Státní podpora stavebního spoření se v budoucnu zřejmě změní. Ministerstvo financí zvažuje úpravy, které by zajistily, aby peníze ze stavebního spoření byly více využity ke svému původnímu účelu, tedy na zajištění bydlení.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

stavba domu

stavba domu | Foto: Alena Palečková

Ministerstvo financí chce, aby peníze ze stavebního spoření sloužily pouze ke svému původnímu účelu, tedy zajištění bydlení. Jednou z variant je proto i snížení státní podpory, upozornily na to Hospodářské noviny. Podpora ze strany státu už před třemi lety klesla ze 4500 korun ročně na nynějších 3000 korun.

Náměstek ministra financí Milan Šimáček ale zatím konkrétní varianty, které jsou ve hře, nechce konkretizovat, protože by to mohlo vyvolat uzavírání smluv do rezervy. Tím by se efekt změn snížil.

"Hlavním impulsem je, že státní podpora v podstatě v oblasti stavebního spoření není vynakládána k tomu původnímu účelu, to jest k zajištění bydlení. V současné době je stavební spoření v podstatě státem dotovaný spořící účet a stát v současné době dotuje stavební spoření 15 miliardami ročně," řekl Českému rozhlasu Šimáček.

Marie Matúšů, Tomáš Medek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme