Stát hospodařil ke konci října se schodkem 138 miliard

S nejhorším výsledkem za posledních šestnáct let skončilo na konci října hospodaření českého státu, schodek je 138 miliard korun. Oproti minulému měsíci se deficit zvýšil o 50 miliard.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Peníze

Peníze | Foto: Magdaléna Trusinová

Kvůli recesi klesají daňové příjmy a naopak rostou sociální výdaje. Například na podporách nezaměstnaným vyplatil stát od začátku roku už dvakrát víc peněz než loni.

Jak informoval náměstek ministra financí Bohdan Hejduk, letos stát vybral méně na daních hlavně od firem.

"Nejvyšší pokles výběru daní je u právnických osob, kde se přímo promítá ekonomická recese. Když srovnáme stejné období loňského roku s letošními deseti měsíci, tak se vybralo méně o 37 a půl miliardy korun."

"Z příjmu fyzických osob je pokles menší, je to pouze necelých osm miliard korun," doplnil náměstek Hejduk.

Vláda chce oficiálně zvýšit schválený schodek rozpočtu na letošní rok o 14 miliard Kč na 52 miliard. Důvodem je větší potřeba peněz na důchody, podpory v nezaměstnanosti a úroky ze státního dluhu. Vyplývá to z návrhu novely zákona o státním rozpočtu na rok 2009, kterou vláda předložila sněmovně.

Kvůli hospodářské krizi ministerstvo financí očekává, že letošní rozpočet České republiky skončí se schodkem kolem 165 miliard korun.

Tomáš Medek, Miroslav Panuška Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme