Stát hospodařil v dubnu se schodkem 64 miliard

Ze státní kasy jenom za první čtyři měsíce tohoto roku odešlo o 64 miliard korun více než se vybralo na daních. Rozpočtový schodek se tak oproti březnu zvětšil skoro o polovinu. Vláda přitom schválila celkový deficit státního rozpočtu na 111 miliard korun.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Koruny, česká měna

Koruny, česká měna | Foto: Jan Rosenauer

Schodek státního rozpočtu se ke konci letošního dubna prohloubil na 64,4 miliardy korun z březnových 31,8 miliardy korun. Rozpočtové příjmy ke konci letošního dubna činily 206,7 miliardy a výdaje 271,1 miliardy korun.

Přestože dubnový deficit narostl mimo jiné kvůli dluhu ve výši 10,7 miliardy korun, který má Česká republika zaplatit za prohranou arbitráž se společností CME, je zhoršující se hospodaření státu podle Markéty Šichtařové z Volksbank CZ, negativním signálem pro naši ekonomiku.

"Pokud se už teď během roku zhoršuje hospodaření se státním deficitem, bude pravděpodobně ještě těžší sestavit nějaký rozumný rozpočet pro příští rok. Potřebujeme nutně reformu veřejných financí a bude velmi těžké tuto reformu uskutečnit, pokud se tendence hospodaření stále zhoršuje," uvedla Šichtařová.

Rozpočet na celý letošní rok sněmovna schválila s rekordním schodkem 111,3 miliardy korun při příjmech 684,1 miliardy a výdajích 795,4 miliardy korun. Za pouhé čtyři měsíce tak již schodek překročil polovinu deficitu schváleného na celý letošní rok.

Podle Markéty Šichtařové by se tak mohlo stát, že negativní hospodaření státu se v závěru roku projeví na ještě vyšším deficitu. "Letos je deficit státního rozpočtu větší téměř o 23 miliard oproti stejnému období v loňském roce a to naznačuje, že se skutečně hospodaření postupně zhoršuje," soudí.

Státní rozpočet v roce 2002 skončil deficitem 45,7 miliardy korun při příjmech 705 miliard Kč a výdajích 750,7 miliardy.

Martin Hromádka, Eva Hanzlová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme