Stát hospodařil v lednu s přebytkem 7,3 miliardy

Státní rozpočet skončil v lednu s přebytkem 7,3 miliardy korun. Ve stejném období loni stát hospodařil s deficitem více než deset miliard. Podle ekonomů to však neznamená, že by vláda dokázala šetřit. Pro celý letošní rok ministerstvo předpokládá schodek 115 miliard korun.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Koruny, česká měna

Koruny, česká měna | Foto: Jan Rosenauer

Rozpočtové příjmy ke konci letošního ledna činily 64,45 miliardy. Výdaje státu byly výrazně pod měsíčním průměrem a činily jen 57,14 miliardy korun.

"Zatímco daňové příjmy oproti stejnému období loňského roku vzrostly o sedm miliard, celkové výdaje klesly zhruba o pět a půl miliardy korun," doplnil Radek Němeček z tiskového odboru ministerstva financí.

Domácnosti v lednu dále utrácely a státu se dařilo vybírat spotřební daně a daň z přidané hodnoty. Důvodem přebytku byly podle Němečka také mimořádné příjmy 4,7 miliardy korun od Československé obchodní banky, které stát získal za poskytnutou záruku při prodeji IPB.

Podle hlavního ekonomi HVB Bank Pavla Sobíška nemá ale lednový výsledek rozpočtu žádnou vypovídací hodnotu, která by mohl naznačovat, jak dopadne rozpočet za celý rok.

"Na straně výdajů již tradičně není v lednu započítána položka za platy zaměstnanců a také výplata důchodů se výrazně snížila pravděpodobně z důvodu posunu ve výplatním termínu," uvedl analytik.

Rozpočet na letošní rok schválila Poslanecká sněmovna se schodkem 115 miliard korun. Příjmy státu mají dosáhnout 754,1 miliardy a výdaje 869,1 miliardy korun. Loni stát hospodařil s deficitem 109,1 miliardy korun.

Martin Hromádka, David Vandrovec Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme