Stát hospodařil v první polovině roku s přebytkem 3,7 miliardy

Hospodaření státu skončilo v prvním pololetí letošního roku překvapivým přebytkem 3 miliardy a 700 miliónů korun, zatímco ještě na konci května byl státní rozpočet ve schodku 27 miliard korun. Může za to lepší výběr daní.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

peníze

peníze | Zdroj: AFP

U spotřebních daní se projevily přísnější kontroly na tržištích a fungování celní správy, která odhalila pašeráky tabáku a alkoholu a také nelegální výrobny. Zároveň se projevily lepší loňské výsledky podniků, které tak platily vyšší daně. Ministr financí Bohuslav Sobotka označil pololetní saldo státního rozpočtu za senzační.

Bohuslav Sobotka je přesvědčen o tom, že se nám letos podaří dodržet požadavek Evropské unie na výši podílu deficitu státního rozpočtu na hrubém domácím produktu: "Myslím si, že vynikající výsledek hospodaření státu v prvním pololetí letošního roku nám dává dobré předpoklady proto, abychom byli schopni dodržet schválené parametry státního rozpočtu a věřím, že Česká republika i v letošním roce dodrží konvergenční program. V letošním roce máme cíl deficit veřejných rozpočtů 4,7 procent HDP, který je stanovený v konvergenčním programu."

"Musím říct, že stát hospodařil za první polovinu letošního roku nejlépe za posledních deset let. Za prvních šest měsíců stát hospodařil s přebytkem 3 miliardy 760 miliónů korun. Naposledy se podobné číslo podařilo dosáhnout v roce 1998. Byla to 1 miliarda 820 miliónů a předtím v roce 1995 to bylo naposledy číslo, které bylo vyšší, cirka 10 miliard korun za první pololetí roku 1995," dodal ministr.

Jitka Hanžlová, Marie Matúšů Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme