Stát hospodařil v srpnu s přebytkem deset miliard

Hospodaření České republiky skončilo v srpnu přebytkem deset miliard korun. Proti stejnému období minulého roku se zlepšilo o 60 miliard korun. Podle ministerstva financí jde o nejlepší srpnový výsledek za posledních deset let.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Koruny, česká měna

Koruny, česká měna | Foto: Jan Rosenauer

K lepšímu výsledku pomohl státu hlavně vyšší výběr spotřebních daní.. Celkové příjmy rozpočtu činily ke konci srpna 558,1 miliardy a výdaje 548,1 miliardy korun.

"Nadále pokračuje předstih příjmů před výdaji. Zatímco příjmy vzrostly proti stejnému období loni o 17,4 procenta, výdaje se meziročně zvýšily pouze o 4,2 procenta," řekl Radiožurnálu Radek Němeček z tiskového oddělení ministerstva financí.

Podle ekonoma ČSOB Petra Dufka je sice deset miliard přebytek pěkné číslo, ale radovat se je podle něj předčasné. "Další měsíce přinesou nepochybně deficity, takže celkové hospodaření státu skončí v hlubokém mínusu," podotkl analytik. Schválený deficit pro letošní rok je 83,6 miliardy korun.

Česká republika by tak podle ministerstva financí letos měla dodržet závazky vyplývající z konvergenčního programu, k němuž se zavázala Evropské unii. Schodek veřejných rozpočtu by tak neměl překročit hranici 4,6 procenta HDP. Do evropského rozpočtu stát od začátku roku odvedl více než 16 miliard korun.

Martin Hromádka, Ondřej Kubala Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme