Stát hospodařil v září s rekordním přebytkem 25,8 miliardy

Zářijového hospodaření státu skončilo s přebytkem 25,8 miliardy korun, což je nejlepší výsledek od vzniku Česka. Dnes to oznámilo ministerstvo financí. Ekonomové čekali výrazně horší čísla.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Koruny a eura

Koruny a eura | Foto: Jan Rosenauer

Příjmy státu ke konci září dosáhly 634,1 miliardy a výdaje 608,3 miliardy korun. Ke konci srpna rozpočet vykázal přebytek deset miliard korun.

"Na příznivém plnění se podílejí především daňové příjmy. Zaznamenáváme lepší inkaso spotřebních daní a daně z příjmu právnických osob," řekl mluvčí ministerstva financí Marek Zeman.

Údaje ministerstva jsou o 4,2 miliardy nižší proti číslu, které na sněmu Svazu průmyslu a dopravy v Brně zmínil premiér Jiří Paroubek. Ministerský předseda řekl, že hospodaření státu v září skončilo s přebytkem 30 miliard korun.

Státu se už čtvrtý měsíc v řadě daří hospodařit s přebytkem. Na dnešní výsledky ihned zareagovala česká měna posílením z ranních 29,60 až na 29,53 koruny za euro.

Lenka Rákosová, Martin Hromádka Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme