Stát letos hospodaří nejhůř od roku 1993

Stát hospodařil ke konci srpna se schodkem 90 miliard korun. Schválený rozpočet pro celý letošní rok přitom počítá s deficitem jen 38,3 miliardy korun. Je to nejhorší výsledek od roku 1993. Informovalo o tom ministerstvo financí.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Statistika

Statistika | Foto: Filip Rožánek

Na poklesu se podílel hlavně výpadek daňových příjmů. Např. od firem stát vybral o 35 procent méně než loni.

Loni ke konci srpna státní rozpočet vykázal přebytek 5,3 miliardy korun. Pro letošek byl rozpočet schválen na základě dnes již nerealistického odhadu vývoje ekonomiky. Kvůli hospodářské krizi tak ministerstvo očekává letos deficit rozpočtu kolem 165 miliard korun.

"Nad státními financemi se stahují černá mračna. Deficit za osm měsíců dosáhl rekordní výše a téměř s jistotou lze říct, že dále výrazně poroste. Klíčový problém je přitom ve výběru daní, což vyplývá z neutěšeného stavu ekonomiky," uvedl analytik UniCredit Bank Pavel Sobíšek.

Analytik ČSOB Jan Bureš odhaduje, že celkový letošní deficit rozpočtu stoupne kvůli dopadům recese na 180 miliard korun. "Hospodaření státu se bude v dalších měsících pravděpodobně dále zhoršovat. Na vině je samozřejmě hospodářská krize, která na jedné straně sráží hlavně daňové příjmy, například z příjmů právnických osob," vysvětlil Bureš.

Na straně druhé jsou pak podle Bureše výdaje státu buď stabilní nebo dokonce mírně rostou, jako v případě penzí. V případě dávek v nezaměstnanosti pak dochází dokonce k dosti dramatickému nárůstu.

Pro letošek naplánovaný schodek rozpočtu ve výši 38,3 miliardy korun počítal s růstem ekonomiky o 4,8 procenta. Nejnovější prognóza ministerstva financí ovšem odhaduje letos propad ekonomiky, a to o 4,3 procenta.

Přečtěte si také:

Fischer: Vláda chce snížit schodek rozpočtu i změnami zákonů
Schodek státního rozpočtu chtějí politici řešit až po volbách
J. Rusnok: Rozpočtový schodek 230 miliard by snížil kredit České republiky

Tomáš Medek, Alena Adámková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme