Stát letos vybírá více na dani z přidané hodnoty. I kvůli vyšším sazbám

Finanční úřady vybírají letos více peněz z DPH. Do poloviny listopadu získal stát 256 miliard korun. Oproti loňsku je to nárůst o třináct miliard.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Finanční úřad na Praze 1, poslední den k odevzdání daňového přiznání k dani z příjmů fyzických osob

Finanční úřad na Praze 1, poslední den k odevzdání daňového přiznání k dani z příjmů fyzických osob | Foto: Filip Jandourek

Podle některých odborníků je číslo větší díky změnám, které platí od letošního roku. Sazby DPH vzrostly o jeden procentní bod. Aktuální údaje zveřejnila finanční správa na webových stránkách.

Od firem získaly úřady na dani z příjmu necelých 96 miliard korun. To je ale o sedm miliard méně než loni touto dobou. Žádný komentář k tomu, proč objem meziročně klesl, finanční správa nezveřejnila.

Přehrát

00:00 / 00:00

O výběru daně z přidané hodnoty mluvil Jan Beneš

Na dani z příjmu fyzických osob ze závislé činnosti - tedy u zaměstnanců - finanční úřady letos zatím získaly necelých 109 miliard korun. Meziročně to je o zhruba šest miliard více.

DPH i daň z příjmu právnických osob patří mezi takzvané sdílené daně, jejich výnosy tak putují nejen do státního rozpočtu, ale i do pokladen měst a krajů.

Finanční úřady se nedávno více zaměřily na živnostníky, kteří podnikají v pojišťovnictví. Důvodem byly údajné daňové úniky. A nebyly vůbec malé. Podle generálního finančního ředitelství v roce 2010 přesáhly 25 milionů korun a o rok později to bylo téměř stejně.

„Z údajů, které máme k dispozici, se nám zdá, že provize, které berou tito finanční poradci, nemusí být zdaněny v plné míře, alespoň tak, jak se to zdá bernímu úřadu. Pakliže tam tušíme nějaké riziko, tak jsme si řekli, že se na tento segment podíváme,“ řekl dříve generální ředitel Finančního ředitelství Jan Knížek.

Živnostníkům hrozí pokuty za pozdní podání daňového přiznání. Nevyhnou se ani sankcím, které souvisejí s nepřiznáním příjmu.

Finance, peníze | Foto: Fotobanka Stock.xchng

Jan Beneš Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme