Stát loni snížil plánovaný schodek rozpočtu

Stát loni hospodařil lépe, než původně plánoval. Bilance státního rozpočtu skončila schodkem ve výši 93 miliard a 500 milionů korun. Poslanecká sněmovna přitom schválila na loňský rok deficit ve výši 115 miliard korun.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Koruny, česká měna

Koruny, česká měna | Foto: Jan Rosenauer

Celkové příjmy rozpočtu činily 769,3 miliardy korun a výdaje 862,8 miliardy Kč, uvedlo dnes ministerstvo financí. Díky tomu je konečný deficit o více než 21,5 miliardy nižší, než vláda původně předpokládala.

Státu pomohlo zejména dvojí zvyšování daní. "Celkové příjmy byly překročeny o více než 15 miliard korun, kde jednu z výrazných položek tvoří překročení příjmů z daně z přidané hodnoty," řekl mluvčí ministerstva financí Marek Zeman.

Loni se zvýšily daně u pohonných hmot, cigaret, alkoholu nebo telefonování, lidé si připlatili rovněž u kadeřníka, v čistírně, v restauraci a u většiny dalších služeb. Jen na dani z přidané hodnoty stát získal o sedm miliard korun více, uvádí ministerstvo.

Kabinet zároveň ušetřil 6,2 miliardy v plánovaných výdajích. "Díky reformě veřejných financí dochází ke snižování deficitu rychleji, než jak jsme se Evropské unii zavázali v konvergenčním programu," řekl ministr financí Bohuslav Sobotka.

Podle analytika společnosti Patria Online Davida Marka ale za zlepšením nestojí ani tak kroky naší vlády, jako spíš zrychlení hospodářského růstu. "Díky tomu se zvýšily více než se očekávalo daňové příjmy, naopak výdaje, které jsou spojené s horším výkonem ekonomiky, třeba na dávky nezaměstnanosti, byly o něco nižší," uvedl Marek.

Loňský výsledek hospodaření státu je sice relativně dobrý, pokud však vláda včas nevyřeší otázky financování zdravotnictví, penzí a celého sociálního systému, není podle Marka jisté, zda se podobně pozitivních výsledků dočkáme i v příštích letech.

Martin Hromádka, Naďa Bělovská Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme