Stát má 23 tisíc nepotřebných nemovitostí. Nejvíce jich vlastní Ředitelství silnic a dálnic

V České republice je 23 319 nepotřebných státních nemovitostí, které jsou zapsány na jiné státní instituce než Úřad pro zastupování státu ve věcech majetkových. Vyplývá to z šetření daného úřadu. Nejvíce nepotřebných nemovitostí, celkem 8033, našel u Ředitelství silnic a dálnic.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

V Bytovém domě u nádraží bydlí poslední nájemníci. Město dům během pár týdnů zbourá

V Bytovém domě u nádraží bydlí poslední nájemníci. Město dům během pár týdnů zbourá | Foto: Ondřej Wolf | Zdroj: Český rozhlas

Úřad pro zastupování státu ve věcech majetkových v rámci šetření oslovil 569 státních subjektů, z nichž na žádost odpovědělo 476.

„Bohužel mezi státními institucemi, které neprovedly inventuru, jsou ty, na něž je v katastru nemovitostí evidováno nejvíce položek," uvedla bez bližších podrobností generální ředitelka úřadu Kateřina Arajmu.

Z celkového počtu nemovitostí, které státní instituce označily za nepotřebné, jich je 16 700 určeno pro převod na Úřad pro zastupování státu ve věcech majetkových. O zbylé se starají jednotlivé instituce. Úřad nabídne podle zákona nepotřebné nemovitosti k využití dalším státním institucím, v případě jejich nezájmu je nabídne k prodeji.

Česko je rájem brownfieldů. Nevyužité areály zabírají třikrát větší plochu než Plzeň

Číst článek

Z nemovitostí, které jsou určeny pro převod na daný úřad, převažují pozemky. Je jich celkem 15 660 o celkové rozloze osmnáct milionů čtverečních metrů. K převodu je také určeno 981 budov, mezi nimi například 13 bytových domů, 105 objektů k bydlení, 21 rodinných domů, jeden skleník nebo dva průmyslové objekty.

Nejvíce nemovitostí určených k převodu na majetkový úřad je v působnosti ostravské pobočky úřadu (4693), nejméně jich je v Českých Budějovicích (555).

Své nemovitosti úřad do šetření nezařadil, protože již všechny své nemovitosti na potřebné a nepotřebné rozdělené má. Celkem má úřad v portfoliu téměř 131 tisíc nemovitostí, z nichž je přes 97 procent pozemků.

Úkolem Úřadu pro zastupování státu ve věcech majetkových je zastupovat Českou republiku v právních sporech, které se týkají majetku státu. Úřad tak vystupuje především před soudy a rozhodčími orgány místo jiných organizačních složek státu. Jedná také v právních sporech ve věcech majetku, s nímž sám hospodaří.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme