Stát musí na základě arbitráže zaplatit EC Group 370 miliónů

Česká konsolidační agentura musí společnosti EC Group zaplatit přibližně 370 milionů korun. Rozhodl o tom Rozhodčí soud při Hospodářské komoře České republiky. EC Group ve sporu o pohledávky celkově požadovala 568 milionů korun.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Koruny, česká měna

Koruny, česká měna | Foto: Jan Rosenauer

Firma EC Group koupila před rokem od státu balík 950 pohledávek v hodnotě 39 miliard korun za tři miliardy a 400 milionů korun. Později agenturu obvinila, že všechny odkoupené pohledávky státu nepatřily a firma je proto nemůže vymoci. Svého požadavku se EC Group začala domáhat v 11 arbitrážních sporech.

Rozhodčí soud nyní rozhodl o tom, že agentura obhájila 56 z 80 sporných pohledávek. Rozhodnutí soudu obdržela od právní kanceláře Lovells, která ji zastupuje. "Konsolidační agentury uspěla z osmdesáti pohledávek v sedmdesáti procentech případů, což představuje z celkové žalované částky 568 miliónů zhruba 35 procent. Zbylou část z úplaty, kterou zaplatila EC Group, Konsolidační agentura této firmě vrátí," potvrdil mluvčí ČKA Jiří Pekárek.

Ministerstvo financí nyní podrobí výsledky sporu s EC Group právní analýze. Na jejím základě se prý ministr financí Bohuslav Sobotka rozhodne, zda vládě navrhne případné personální změny v konsolidační agentuře, například v její dozorčí radě.

Dozorčí radu tvoří osm politiků. Za ODS jsou v agentuře Vlastimil Tlustý, Michal Doktor, Vladimír Doležal a Miloslav Vlček. ČSSD zastupují Josef Hojdar a Alfréd Michalík. Pavel Tollner je členem KDU-ČSL a Pavel Pešek zastupuje US-DEU.

Martin Hromádka, Naďa Bělovská Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme