Stát nabízí občanům další spořící dluhopisy. Chce je prodat za 5 až 10 miliard

Na trhu se objeví nová, vánoční emise spořících státních dluhopisů. Cenné papíry vydá ministerstvo financí 12. prosince, zájemci si je budou moci objednat od 4. do 29. listopadu. Dluhopisy chce stát prodat za pět až deset miliard korun.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ministerstvo financí

Ministerstvo financí | Foto: Filip Jandourek | Zdroj: Český rozhlas

Resort si zároveň vyhradil možnost zkrátit upisovací období. V nabídce tentokrát nebudou krátkodobé dluhopisy se splatností 1,5 roku.

Ministerstvo financí vydalo spořící státní dluhopisy už čtyřikrát. Stát si tak v podstatě půjčuje peníze od občanů a hradí jimi schodek státního rozpočtu.

„Investor rozhodně získá spolehlivou protistranu. Jedná se o kvalitní možnost uložení peněz. Dá se říci, že investice do státních dluhopisů je takřka bezriziková. Pozitivní je také to, že lidé mohou dluhopisy objednávat na mnoha místech po celé České republice. Na druhou stranu investor pravděpodobně získá jen o málo vyšší výnos, než který nabízejí spořící účty,“ vysvětluje analytik Jiří Cihlář.

Přehrát

00:00 / 00:00

O dluhopisech mluvil vedoucí katedry veřejné ekonomiky Vysoké školy finanční a správní Jaroslav Vostatek

Od letošního roku jsou výnosy z dluhopisů poprvé zdaněny, a to 15 procenty. Spořící státní dluhopisy si nemohou zakoupit ani podnikatelé, ani banky.

„Až na nějaké výjimky, jako jsou neziskové organizace, zdravotní pojišťovny a tak dále, je to určeno pro jednotlivé klienty, to znamená pro fyzické osoby. Ostatních osob se tam v minulosti vždycky podílelo jenom několik procent,“ upřesňuje Jaroslav Vostatek z Vysoké školy finanční a správní.

Martin Karlík, krw, Zuzana Petráňová, Kryštof Benoni Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme