Stát našel úspory, doplatí zemědělcům 2 miliardy korun

Stát přidá zemědělcům příští rok 2 miliardy korun. Prostředky půjdou na doplacení přímých plateb. To je výsledek dnešní schůzky zástupců agrárníků, ministra zemědělství Petra Zgarby a premiéra Jiřího Paroubka. Letos dostali naši zemědělci dotace ve výši 57,5 procenta úrovně starých členských států. Příští rok by to mohlo být víc, zemědělci si přejí 63 procenta.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Traktorista

Traktorista | Foto: Pavel Novák | Zdroj: Český rozhlas

Ministr Petr Zgarba ale nedávno varoval, že na to v plánovaném rozpočtu jeho resortu na příští rok, chybějí dvě miliardy korun. Dnes se peníze našly: "Díky úsporám, které v letošním rozpočtu jsou, si můžeme dovolit to, že bychom uvolnili zhruba 2 miliardy korun," uvedl premiér Jiří Paroubek.

Tento návrh by vláda mohla dostat v průběhu listopadu. Prezident Agrární komory Jan Veleba připomněl, že i při této situaci budou mít čeští zemědělci příští rok o 35 procent menší dotace, než staré členské země EU.

V lednu se zástupci ministerstva a komory sejdou znovu: "Budeme se bavit o zbytku té částky, to znamená 700 až 800 miliónů. To když se podaří, tak přímé platby budou na počtu 63 procent." uzavřel Veleba.

Blanka Černá, Marián Vojtek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme