Stát ode dneška začíná nabízet občanům dluhopisy

Od dnešního dne až do 1. listopadu si lidé mohou objednávat státní dluhopisy. Na účet jim budou připsané 11. listopadu. Zamluvit si je je možné na pobočkách České spořitelny, ČSOB nebo Komerční banky.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

TK ministra financí Miroslava Kalouska k představení projektu Spořicí státní dluhopisy

TK ministra financí Miroslava Kalouska k představení projektu Spořicí státní dluhopisy | Foto: Filip Jandourek

Lidé nebo neziskové organizace si mohou vybrat ze tří druhů dluhopisů. Ten první je na jeden rok a vynese dvě procenta. Další dva druhy emise jsou pětileté. Jde o pětiletý kupónový dluhopis a pětiletý reinvestiční dluhopis. Tyto dluhopisy budou úročené stejně, postupně se zvyšujícím úrokem - v prvním roce jen necelým procentem, ale v pátém roce už šesti procenty, takže v průměru vynesou zhodnocení 3,09 procenta.

Přehrát

00:00 / 00:00

Reportáž Jitky Hanžlové o státních dluhopisech

To už je více, než nabízí většina bank. Navíc úročení je pevně dané, nebude se v čase měnit, a stát je spolehlivý při splácení svých dluhů - zdůraznil ministr financí Miroslav Kalousek:

„Jistota státního dluhopisu je větší jistota, než garance české vlády. To je skutečně absolutní jistota do doby, dokud je stát solventní. Do doby, dokud je schopen platit mzdy svým zaměstnancům, dokud je schopen platit důchody svým důchodcům. Do té doby také platí závazky svým věřitelům.“

První emise, na kterou je připraveno 10 miliard korun, je zkušební. Ministerstvo financí chce zjistit, jaký zájem o ni bude. A také si chce vyzkoušet, zda nenastanou nějaké technické problémy.

„Nominální hodnota jednoho dluhopisu bude jedna koruna, nicméně minimální objem jedné objednávky je 1000 korun. Méně než 1000 korun asi nemá cenu spořit. Maximální výše není omezena. Kupte si naše dluhopisy,“ řekl Kalousek.

Přehrát

00:00 / 00:00

Vedoucí oddělení Financování státu a řízení likvidity ministerstva financí Jan Thorovský v Ranním interview Radiožurnálu

Vedoucího oddělení Financování státu a řízení likvidity ministerstva financí Jan Thorovský zdůraznil, že jde o investici, ale současně i o formu spoření. Státní dluhopisy by měly investora ochránit i před inflací.

„Výnos není navázán na inflaci, ale výnosy se pohybují nad inflačním cílem České národní banky, ujistil Thorovský.

Předčasné splacení

U všech tří druhů dluhopisů platí, že mohou být splaceny předčasně. Pokud držitel dluhopisů zjistí, že nemůže čekat až do vypršení splatnosti a potřebuje hotovost hned, může ji dostat.

Přehrát

00:00 / 00:00

Jaký bude zájem o státní dluhopisy mezi lidmi, zkoumal v pražských ulicích redaktor Aleš Pitín.

„To ten systém nabízí bez sankcí a bez poplatků. Nicméně ve stanovených termínech. Předpokládáme, že budou čtyři do roka,“ dodal ministr.

Na rozdíl od spoření v bance nejsou s investováním do státních dluhopisů spojeny žádné poplatky. Tedy téměř žádné. 72 korun bude státu, pokud někdo dluhopisy zdědí. Prodat je nebo použít jako zástavu v dluhu bude stát kolem 300 až 400 korun. Všechno ostatní, tedy vedení účtu, výplata úroků, pořízení dluhopisů a podobně bude zadarmo.

Státní dluhopisy podléhají standardnímu zdanění. „U fyzických osob probíhá formou srážkové daně ve výši 15 procent. Vzhledem k tomu, že dluhopisy mají nominální hodnotu 1 koruna, je efektivní zdanění díky zaokrouhlení nulové,“ uvedl Jan Thorovský z ministerstva financí.

Termínované vklady v bankách jsou výhodnější

Podle vedoucího produktového oddělení ve finanční poradenské společnosti AWD Tomáše Rampuly jsou státní dluhopisy zajímavou investiční příležitostí. „Český stát je spolehlivý dlužník, chová se zodpovědně a netiskne příliš mnoho peněz.“

Přehrát

00:00 / 00:00

Tomáš Rampula z finanční poradenské společnosti AWD na Rádiu Česko

Rampula současně upozornil na to, že mnohé banky nabízejí dvouleté, případně pětileté termínované vklady, které jsou podstatně lépe zhodnocené, než státní dluhopisy.

„Tím, že se stát zaručil za vklady v bankách až do objemu 2 a půl miliónu korun na jeden vklad, tak je riziko stejné, jako u státních dluhopisů. V okamžiku, kdy mi termínovaný vklad v bance nese více než státní dluhopis, tak nemá příliš smysl si tento dluhopis kupovat, protože riziko je úplně stejné,“ vysvětlil Rampula.

Igor Maňour, Jitka Hanžlová, Jan Pokorný, Roman Chlupatý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme