Stát osekává výhody stavebního spoření, o další změně jednají poslanci

Stát zpřísňuje podmínky stavebního spoření. Návrh zákona mají dnes projednávat poslanci. Na podporu stavebního spoření dává stát pět miliard ročně a chce si lépe ohlídat, za co lidé naspořené peníze utratí.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Rekonstrukce bytu s terasou

Rekonstrukce bytu s terasou | Foto: Jan Rosenauer

Dosud je to možné, a to včetně státní podpory, na cokoliv. To se má od příštího roku změnit. Lidé budou muset dokládat, že státní podporu využili účelově.

„Navrhujeme, aby každý, kdo dostává státní podporu, by musel prokázat, že tyto peníze využil skutečně v souladu s účelem stavebního spoření, tedy na pořízení a rekonstrukce nemovitosti,“ potvrdil náměstek ministerstva financí Radek Urban.

Přehrát

00:00 / 00:00

O změnách ve stavebním spoření mluvil ve vysílání Radiožurnálu náměstek ministra financí Radek Urban

„Nově dodáváme možnost poslat si naspořenou částku na doplňkové penzijní připojištění, tedy třetí pilíř a výhledově počítáme s tím, že by se mohly státní příspěvky použít i na úhradu školného,“ dodal Urban. Podle něj bude možné využít státní dotaci i na splácení hypotéky.

Doklady budou lidé předkládat spořitelnám. Bude to kupní smlouva, stačit bude faktura, vystavená řemeslníkem, nebo účty z obchodu na stavební materiál. Bude to podobné jako při prokazování účelovosti úvěru ze stavebního spoření.

Stavební spořitelna si ale ověří, jestli dodavatel má oprávnění ke stavební činnosti, může si i zkontrolovat, jestli dlaždičky z účtu opravdu skončily v koupelně klienta, který účet na ně předkládá jako doklad o využití státní podpory.

Změna by měla platit od ledna 2014. To znamená, že lidé, kteří už teď spoří, budou muset dokládat využití podpory až za rok 2014. Povinnost dokládat účelové využití se nebude vztahovat na předchozí státní podporu, na peníze, které si na stavebním spoření klient sám naspořil, ani na úroky, které už získal.

Kdo tedy plánuje nějaké opravy, měl by je odložit na příští rok. Návrh zákona ještě počítá s tím, že by státní podporu bylo možné využít nejen na bydlení, ale také na penzijní připojištění a případně školné.

Jaroslav Skalický Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme