Stát počtvrté vydává státní dluhopisy. Chce získat alespoň 10 miliard korun

Ministerstvo financí ode dneška nabízí občanům další emisi státních spořicích dluhopisů. Vydává je již počtvrté, tentokrát v celkovém objemu 10 až 20 miliard korun. Zájemci si je mohou objednávat až do 31. května.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Miroslav Kalousek na TK o  spořících státních dluhopisech

Miroslav Kalousek na TK o spořících státních dluhopisech | Foto: Filip Jandourek

Objednávky bude přijímat skoro 1400 vybraných poboček České spořitelny, ČSOB, Komerční banky a České pošty.

Ministerstvo financí chce vydat dluhopisy za 20 miliard korun, pokud objem objednávek dosáhne této sumy dřív, skončí upisování předčasně.

Investoři si mohou vybrat z pěti druhů cenných papírů. Jejich doba splatnosti se pohybuje od 18 měsíců do sedmi let. Míra zhodnocení má rozpětí od 1,7 procenta po zhruba tři procenta u pětiletých dluhopisů.

Přehrát

00:00 / 00:00

Lidé si mohou ode dneška objednávat státní spořící dluhopisy. Podrobnosti přidává Jaroslav Skalický

Sedmiletý dluhopis bude výnosem přesně kopírovat vývoj inflace, to znamená, že jeho majitel na něm nic nevydělá, ale také nic neprodělá.

Nově budou majitelé z výnosů těchto dluhopisů platit daň 15 procent. Ministerstvo financí ale kvůli zdanění přizpůsobilo u dluhopisů výnos, takže budou stejně výhodné jako ty předchozí.

„U všech emisí motivujeme připisováním úroků nebo výnosností v jednotlivých letech investora k tomu, aby si ponechal dluhopisy celou dobu až do doby splatnosti,“ říká ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09) s tím, že dříve vydaných dluhopisů se daň platit nebude.

Bezpečný přístav pro investory

V předchozích emisích si dluhopisů s nominální hodnotou jedna koruna museli zájemci koupit minimálně 1000 kusů. Stejně tak tomu je i tentokrát. Nemění se ani to, že dluhopisy jsou k dispozici pro občany České republiky i cizince.

Zakoupit si je mohou také občanská sdružení, nadace a nadační fondy, církve, obecně prospěšné společnosti, zahraniční neziskové společnosti, kraje, města a veřejné vysoké školy.

Investoři pomohou českému státu financovat deficit. Sami na tom nevydělají moc, na druhé straně jsou dluhopisy velmi bezpečný způsob, jak bez velkého rizika peníze nechat vydělávat.

Stát spořicí dluhopisy vydává už počtvrté, poprvé to bylo na podzim 2011. Pokaždé vyvolaly velký zájem investorů, a v současnosti jsou tak v oběhu dluhopisy za 56 miliard korun.

Jitka Hanžlová, Jaroslav Skalický, kko Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme