Stát podpoří výstavbu nájemních bytů úvěry za jednu miliardu

Více než miliardu korun má ministerstvo pro místní rozvoj připravenou na podporu výstavby nájemních bytů na příští rok. Státní rozpočet to nebude stát ani korunu.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Byty v Zeleném údolí Praha-Kunratice Praha 4 (ilustrační foto)

Byty v Zeleném údolí Praha-Kunratice Praha 4 (ilustrační foto) | Foto: Filip Jandourek

Praxe ukazuje, že trh s byty a domy se mění. Vzrůstá poptávka po nájemních bytech a na to reaguje i podpora státu.

Jak minulé, tak i současné vedení ministerstva pro místní rozvoj chce právě tuto část trhu stimulovat.

Fond rozvoje bydlení poskytuje jednak výhodné úvěry s nízkým úročením a také nabízí ručení za splácení úvěrů, které stavebníkovi poskytnou normální komerční banky.

Přehrát

00:00 / 00:00

Jakou podporu mohou investoři získat v příštím roce, zjišťovala redaktorka Jitka Hanžlová

Občané nebo obce se dostanou k základním penězům na investici. Ale protože je musí splatit, fondy pro podporu se nevyčerpají hned pár dní po možnosti přihlásit se do programu, ale mohou financovat další a další investory podle toho, jak se půjčené peníze budou vracet.

Zatím je plán, že příští rok do takového koloběhu podpor vstoupí jedna miliarda a 20 milionů korun z prostředků Státního fondu rozvoje bydlení. Ze státního rozpočtu nepůjde ani koruna.

Do hry může také vstoupit program Evropské unie s názvem Jessica, který poskytne úvěry na rekonstrukce a modernizace bytových domů za 577 milionů korun. Z toho na příští rok by mělo připadnout téměř 300 milionů korun.

Zájemci získají potřebné informace na internetových stránkách Státního fondu rozvoje bydlení nebo ministerstva pro místní rozvoj. Mohou se také na tyto možnosti ptát bank, u kterých si chtějí brát úvěr nebo hypotéku.

Jitka Hanžlová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme