Stát posílil svůj vliv ve vedení ČEZu

Český stát by měl mít napříště větší možnost zasahovat do zakázek, které vypisuje energetický gigant ČEZ. Usnesla se na tom valná hromada společnosti, v níž má stát většinový podíl. Změna se týká hlavně dozorčí rady, která bude mít možnost lépe dohlížet na výběr dodavatelů na výstavbu dalších dvou jaderných bloků v Temelíně.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

ČEZ. Ilustrační foto.

ČEZ. Ilustrační foto. | Foto: Tomáš Adamec

Dozorčí rada ČEZu díky změnám získá právo schvalovat dokumentaci k zakázkám, jejichž hodnota bude vyšší než třetina firemního kapitálu. Rada bude zároveň mít větší slovo při schvalování špičkových manažerů společnosti a jejich odměn.

Přehrát

00:00 / 00:00

O výsledcích valné hromady společnosti ČEZ mluvil v Ozvěnách dne předseda dozorčí rady Martin Kocourek, který je také finančním expertem ODS.

"Je to posílení pravomocí dozorčí rady tak, aby dozorčí rada schvalovala odměňování vysokých manažerů a zároveň aby měla vliv i na samotný výkon, kam generální ředitel patří,“ okomentoval nové pravomoci předseda dozorčí rady Martin Kocourek.

Podle něj ale toto opatření nevzniklo kvůli velkým odměnám manažerů společnosti: „Iniciativa vznikla na ministerstvu financí, které si udělalo analýzu fungování podniků, které kontroluje, a to vzniklo tam. Nevzniklo to kvůli ČEZu.“

Podle analytika posílení pravomocí státu nijak neovlivní hospodářské výsledky společnosti: „Já si myslím, že rozdíl může být v tom, že stát bude mít větší vliv na rozhodování o investicích, především do jaderných elektráren a že tím může částečně i sledovat nějaké geopolitické cíle než jenom ty čistě ekonomické. Přesto si myslím, že tato změna nebude mít nějaké zásadní a viditelné dopady do hospodaření ČEZu v příštích letech.“

ČEZ vyplatí dividendy. Stát získá 20 miliard

Valná hromada také rozhodla, že společnost ČEZ vyplatí svým akcionářům dividendu ve výši 53 korun na akcii. Z loňského zisku ČEZu tak bude vyplaceno 28,5 miliardy korun. Stát, který ve firmě drží zhruba 70 procent akcií, by tak měl do státní pokladny získat téměř 20 miliard korun.

Přehrát

00:00 / 00:00

O výsledcích valné hromady ČEZu mluvil na Rádiu Česko analytik společnosti Cyrrus Marek Hatlapatka.

Deník E15 dnes ale napsal, že letos ČEZ zřejmě vyplatí tučné dividendy naposled, protože společnost bude muset začít šetřit na výstavbu nových bloků v Temelíně. Podle analytika společnosti Cyrrus Marka Hatlapatky se ale dividendy ČEZu v příštích letech výrazně snižovat nebudou:

„Já si myslím, že ČEZ i přesto, že v současné době vývoj trhu není úplně příznivý, bude v následujících letech generovat poměrně dostatek cash flow na to, aby byl schopen částečně financovat velké kapitálové potřeby, které má.“

"ČEZ má navíc poměrně nízkou zadluženost. To znamená, že jeho schopnost jít dál, zadlužovat se a vydávat dluhopisy je poměrně vysoká. Myslím si, že z těchto zdrojů dokáže financovat i nové bloky jaderných elektráren bez toho, aby musel nějakým výraznějším způsobem snižovat dividendu,“ vysvětlil Hatlapatka.

Naďa Bělovská, Veronika Sedláčková, Lenka Rafaelová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme