Stát přestane dorovnávat českým penzistům slovenské důchody

Český stát přestane dorovnávat penze lidem, kteří v době Československa pracovali na Slovensku. Reaguje tak na stanovisko Evropského soudního dvora, podle kterého by Česko v opačném případě diskriminovalo obyvatele ostatních států evropské sedmadvacítky. To by podle některých odhadů stálo českou státní pokladnu až sto miliard korun.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ministerstvo práce a sociálních věcí

Ministerstvo práce a sociálních věcí | Foto: Jan Rosenauer

„Je to první z našich odpovědí v komplexu složitých rozhodnutí, která budou muset být učiněna. Evropský soudní dvůr jasně řekl, že ČR může poskytovat důchody ve výši, kterou uzná za vhodnou, ale občanství nemůže být kritériem pro to, komu dá nějaké dorovnání či nikoliv,“ řekl v Ozvěnách dne Jiří Král, který vede sekci sociálně pojistných systémů na ministerstvu práce a sociálních věcí.

Doplatek ve výši 1.700 korun dostávají více než 4.000 Čechů, kteří v době rozpadu federace pracovali u slovenského zaměstnavatele a získali tím nárok na slovenský důchod. Nárok na doplácení penze by ale mohly vznést také desítky tisíc Slováků.

Přehrát

00:00 / 00:00

MPSV rozhodlo, že ČR přestane dorovnávat slovenské důchody. Hostem Ozvěn dne byl Jiří Král z ministerstva.

Podle Jiřího Krále by to českou státní pokladnu přišlo na miliardy korun. „Ještě v současné době, přestože se ty počty důchodců postupně snižují, by doplatky především slovenským občanům mohly po celou dobu jejich vyplácení činit řádově 100 miliard korun,“ vysvětlil.

Uvedl, že bude třeba řešit zákonnou úpravou, co bude platit do budoucna. Tisková mluvčí MPSV Viktorie Plívová na Rádiu Česko doplnila, že práce na zákoně budou velmi rychlé: „Předpokládáme také, že by v průběhu letošního roku měl nabýt účinnosti.“

Doplatky, které jsou dnes důchodcům přiznány, by podle ní měly alespoň ve stejné výši zůstat i nadále. „Dnešní rozhodnutí se týká skutečně možných budoucích žádostí o tyto doplatky,“ dodala.

Také podle Krále se bude ministerstvo snažit, aby penzisté, jichž se opatření týká, nedostali naráz o několik tisíc korun méně. „Budeme se snažit najít takovou cestu, abychom občany nepoškodili, aby jim důchody neklesly. Řešení budeme hledat v návaznosti na to, jaká právní úprava bude platit do budoucna. A doufám, že najdeme rozumné řešení,“ dodal.

Přehrát

00:00 / 00:00

O rozhodnutí MPSV, že Česko přestane dorovnávat slovenské důchody, jsme na Rádiu Česko mluvili také s mluvčí ministerstva Viktorii Plívovou.

Podle některých hlasů by nové řešení mohlo znamenat naopak diskriminaci dotyčných osob, kterým by klesly penze ve srovnání s většinou zdejších důchodců a mohly by z jejich strany hrozit žaloby.

„Situace je nesmírně složitá, protože jsme při přiznávání šli nad rámec českých zákonů především nad rámec mezinárodní smlouvy. A to z toho důvodu, že podle Ústavního soudu se nároky na stejné důchody odvíjí z ústavní listiny a odůvodňuje to pravděpodobně tím, že situace byla historicky ojedinělá, že došlo k rozpadu Československa,“ přiblížil.

Plívová upřesnila, že přiznávání doplatků nebylo dáno legislativní úpravou, ale metodickým výkladem. „Výkladem práva, který je aplikovaný rozhodnutím ministra. A tak, jak byl aplikovaný, tak může být také zrušený, což se dneškem stalo,“ vysvětlila.

Ondřej Černý, bre, Jan Bumba Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme