Stát přichází kvůli drahé naftě o miliardy, sněmovna projedná snížení daně

Do sněmovny míří další návrh na snížení spotřební daně u nafty. Sociální demokracie ho chce přeložit příští týden. Tento krok by měl podle nich ulevit firmám i zvýšit výnosy státu. Jde už o třetí pokus opozice pohonné hmoty zlevnit.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Čerpací stanice BSV

Čerpací stanice BSV | Foto: Honza Ptáček | Zdroj: Český rozhlas

Státní pokladna teď přichází kvůli rekordně vysoké ceně nafty o miliardy korun na spotřební dani i DPH. Cena litru nafty se na českých čerpacích stanicích totiž šplhá k rekordním 37 korunám a dopravci do svých kamionů raději tankují levnější naftu za hranicemi.

"Jsem přesvědčen, že existuje jediná cesta a to je snížení spotřební daně na naftu. Původně jsem byl rozhodnut další návrh na její snížení nepodávat, potom co už dvakrát v minulosti neprošel. Ale myslím si, že ty ceny jsou v současnosti tak nehorázné, že se o to ještě jednou pokusíme. V tom návrhu bude snížení o 2 nebo 2,50 Kč na litr,“ řekl Radiožurnálu předseda hospodářského výboru sněmovny Milan Urban.

Podle něj šance na schválení novely roste. „Myslím, že teď má ten návrh šanci, protože to je jediná příležitost jak ulevit lidem a jak ulevit i firmám, protože ono se to nakonec promítne i do cen všeho zboží,“ řekl.

Dodal také, že ČSSD se bude snažit schválení novely ve sněmovně urychlit. „Buď to bude jako součást nějakého pozměňovacího návrhu, který leží ve sněmovně. Tam samozřejmě existuje riziko, že to bude považováno za přílepek, takže musíme zvážit, jak to udělat. Jinak by to musela být samostatná iniciativa a ta má cestu mnohem delší, protože ta musí do vlády. Já budu hledat kratší variantu,“ přiblížil.

Analytik společnosti Akcenta Miroslav Novák by snížení daně u nafty přivítal: "Na daňové výnosy státu by případné snížení spotřební daně u nafty mělo mírně pozitivní nebo neutrální efekt. Nižší cena nafty by zvýšila poptávku a stát by na tom mohl nakonec profitovat. V řádu miliard by to ale určitě nebylo, odhaduji to tak na 1 až 1,5 miliardy Kč."

„Na druhou stranu je ale pravda, že i kdyby opravdu ke snížení spotřební daně stát přistoupil, tak v Polsku bude diesel stále levnější a kamiony, které k nám z Polska pojedou, budou tankovat tam," dodal analytik.

Hospodářský výbor sněmovny by o návrhu měl rozhodnout 29. února. Ministerstvo financí podle svého mluvčího Ondřeje Jakoba se snížením spotřební daně nesouhlasí.

Tomáš Medek, bre Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme