Stát přispěje zaplaveným na bydlení

Ministerstvo pro místní rozvoj spouští rychlou finanční pomoc lidem v zatopených oblastech. Přispěje jim částkou třicet tisíc korun.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Zaplavené Troubky

Zaplavené Troubky | Foto: Tomáš Adamec

Jednorázová dotace je určená domácnostem na obnovení základního vybavení. Lidé o ní mohou požádat pomocí jednoduchého formuláře u starosty své obce.

Přehrát

00:00 / 00:00

Ministr pro místní rozvoj Rostislav Vondruška

Občané mohou dále žádat i o příspěvek ve výši 150 tisíc korun. Ten je určen těm, kteří přišli o bydlení. Stát bude také poskytovat dotace na úhradu nákladů na demolici stavby.

Na první rychlou dotaci má ministerstvo připraveno 300 milionů korun. „Jediným kritériem pro nárok na dotaci je doporučení starosty postižené obce. Podpis starosty je pro nás kritériem, že občan je oprávněn k čerpání pomoci,“ doplnil Vondruška.

O dalším navýšení této částky se bude dál jednat. Podle ministra pro místní rozvoj Rostislava Vondrušky jsou připravená také dlouhodobá opatření.

Přehrát

00:00 / 00:00

Rostislav Vondruška a Dalibor Madej ve Světě o třetí.

„Jde o státní pomoc na likvidaci škod způsobených živelní pohromou. Buď z rozpočtu ministerstva nebo z rozpočtu státního fondu rozvoje bydlení. Jsou to v podstatě úvěry na pořízení bydlení, opravy domů nebo úvěry obcím na opravu poškozené infrastruktury,“ dodal ministr.

Rostislava Vondruška souhlasí se včerejším výrokem prezidenta Václava Klause, který prohlásil, že by státní pomoc neměla směřovat lidem, jejichž domy spláchla povodeň už poněkolikáté a které stojí evidentně v rizikových oblastech. Nové programy podle ministra toto kritérium zahrnují.

Přehrát

00:00 / 00:00

Jakou formu finanční pomoci pro zaplavené zvolil stát, shrnuje redaktor Tomáš Medek.

„Myslím, že je to správné kritérium, protože územní plán jasně říká, co je záplavová oblast. Někteří občané si tam dál stavějí domy a to je špatně,“ řekl k tomu náměstek primátora Ostravy Dalibor Madej.

Igor Maňour, Tomáš Medek, Martina Mašková, Veronika Sedláčková, Alice Kottová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme