Stát prodá sedm procent akcií ČEZu přes kapitálový trh

Prodej sedmi procent akcií elektrárenské společnosti ČEZ přes kapitálový trh schválila vláda. Stát by tak mohl získat kolem 36 miliard korun, které chce vynaložit na už schválené opravy silnic a dálnic. Zelení se hlasování zdrželi. Rozhodnutí chtěli ještě odložit, nelíbila se jim uspěchanost, se kterou kabinet postupoval.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Jaderná elektrárna Temelín

Jaderná elektrárna Temelín | Foto: ČEZ

Vicepremiér a šéf Strany zelených Martin Bursík řekl, že měli obavy ze ztráty majority státu v elektrárenské společnosti. Uklidnily je prý jisté garance - nic konkrétního o nich ale Bursík nechtěl prozradit: "Já si něco z toho nesu tady v batohu a řekl jsem, že až ten manévr bude za námi, tak že zase ten papír vytáhnu a budeme o tom diskutovat. Pak není nutné být nervózní."

Nakonec se zelení hlasování zdrželi. Nikdo ze členů vlády tak nehlasoval proti prodeji státního podílu. To považuje premiér Mirek Topolánek za důležité. "Nejenom proto, že to je jedna ze dvou možností, jak naplnit letošní rozpočet a Fond dopravní infrastruktury, ale že to posiluje naše koaliční vládnutí."

Opoziční sociální demokraté se obávají, že stát přijde prodejem části akcií o kvalifikovanou, dvoutřetinovou většinu v podniku, a tím i o kontrolní funkce. Znamenalo by to, že stát by například nemohl sám rozhodovat o změně stanov, výšce základního kapitálu nebo o výši vyplácených dividend. To jsou věci, o kterých rozhoduje valná hromada.

Ministr financí Miroslav Kalousek je proto přesvědčen, že možnost, že by ostatní akcionáři zájmy státu přehlasovali, je pouze teoretická. Drobných akcionářů je totiž celkem 120 tisíc. "Představa, že se shromáždí na valné hromadě 120 tisíc akcionářů, kteří budou hlasovat ve shodě proti vůli státu, je představa mimo jakoukoli realitu. A my se nijak neobáváme, že bychom ztratili svoji kvalifikovanou většinu touto operací."

Ekonomové prodej akcií ČEZu přes burzu oceňují jako elegantní a transparentní řešení. Nezdá se jim snad jen způsob použití získaných peněz na látání děr ve státním rozpočtu. Vláda chce příjem dát do Fondu dopravní infrastruktury. Na druhou stranu je to podle analytiků lepší způsob jak získat peníze, než se dál zadlužovat.

Ceny akcií ČEZu po rozhodnutí kabinetu mírně oslabily, o necelou setinu procenta, ale s prodejem státního podílu makléři počítají už v současné ceně. Takže se dá předpokládat, že stát skutečně za prodej 7 procent akcií na burze získá 35 až 36 miliard korun. K prodeji má dojít ještě během tohoto roku.

Jitka Hanžlová, Marika Táborská Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme