Stát prohrál v arbitráži další miliardy

Česko přijde o další dvě miliardy korun. Sumu musí stát zaplatit bývalým manažerům ostravské Nové hutě. Fond národního majetku totiž jejich firmě Petrcíle neoprávněně vypověděl smlouvu, kterou se zavázal k prodeji patnácti procent akcií hutní společnosti.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Koruny, česká měna

Koruny, česká měna | Foto: Jan Rosenauer

"Rozhodčí tribunál dnes rozhodl, že strana žalovaná, tedy Fond národního majetku, je povinna zaplatit straně žalující, tedy Petrcíle, částku dvě miliardy 51 milionů 96 tisíc korun do patnácti dnů od právní moci tohoto nálezu," potvrdil tiskový mluvčí společností Petrcíle Jaromír Piskoř.

Příběh ostravských ocelárenských akcií začal před osmi lety. Fond národního majetku a firma Petrcíle tehdy uzavřely smlouvu, že Petrcíle za korunu získají 15 procent akcií Nové huti. Petrcíle založili členové představenstva a manažeři ostravské Nové huti, kteří ji vedli v letech 1996 až 2000.

"Smlouva vytvářela prostor pro to, aby pokud zástupci Petrcíle v managementu společnosti Nová huť budou pracovat tak, že Nová huť bude mít určité hospodářské ukazatele, tak Petrcíle bude mít právo si odkoupit 15 procent akcií," vysvětlil právní zástupce společnosti Tomáš Sokol.

Po ekonomicky neúspěšném roce 1999 se stát rozhodl akcie Nové huti firmě nepostoupit. K vypovězení smlouvy přistoupil FNM na základě auditorského nálezu společnosti. Rozhodčí řízení však konstatovalo, že tento audit byl neplatný, takže FNM neměl právní základ k tomu, aby smlouvu s firmou Petrcíle vypověděl.

FNM je podle rozhodčího nálezu sporu povinen zaplatit také náklady na řízení 15,3 milionu korun. Proti verdiktu se není možné odvolat. "Tento nález je konečný, nepodléhá přezkumu a nabývá právní moci a účinku pravomocného soudního rozhodnutí dnes a je navíc soudně vykonatelný," dodal mluvčí Piskoř.

FNM ale považuje vydaný rozhodčí nález za protiprávní a věcně nesprávný. Trvá na tom, že společnosti Petrcíle nikdy nárok na náhradu škody nevznikl. Podle mluvčí fondu Petry Krainové v nejbližších dnech podá návrh na odklad vykonatelnosti rozhodčího nálezu a současně žalobu na jeho zrušení.

"Rozhodčí senát byl ustanoven pro zcela jiné rozhodnutí, a to pro rozhodnutí ve sporu o neplatnosti odstoupení od smlouvy o prodeji akcií. Ve skutečnosti se jednalo o rozhodnutí o náhradě škody," uvedla mluvčí.

Jana Zemanová, Martin Hromádka, Naďa Bělovská Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme