Stát Sazce pozastavil loterijní licenci

Ministerstvo financí pozastavilo Sazce loterijní licenci. Příslušné rozhodnutí resort nechce komentovat s tím, že jej v nejbližší době má oficiálně oznámit ministr Miroslav Kalousek. Licence je základní podmínkou proto, aby společnost mohla přijímat sázky a vyplácet výhry.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Sídlo společnosti Sazka (ilustrační foto)

Sídlo společnosti Sazka (ilustrační foto) | Foto: Filip Jandourek | Zdroj: Český rozhlas

Rozhodnutí ministerstva firma obdržela dnes. Má možnost se proti němu v patnáctidenní lhůtě odvolat. Podle předběžného správce Sazky Josefa Cupky společnost odvolání nejspíš podá.

Přehrát

00:00 / 00:00

O další osud Sazky se zajímá redaktor Martin Drtina

„Sazka má dispoziční oprávnění, musí reagovat a já počítám s tím, že to udělá, jinak si to neumím představit,“ řekl Cupka.

Dnešní rozhodnutí předcházelo správní šetření ministerstva, které zjistilo, že firma nevyplatila lednový jackpot sportky. Pokud tuto chybu Sazka napraví, dluh dorovná a odvolá se, ministr Kalousek rozhodnutí zruší.

Přehrát

00:00 / 00:00

Rozhovor s předsedou ČSTV Pavlem Kořanem na Rádiu Česko

Předseda Českého svazu tělesné výchovy a sportu, který je hlavním akcionářem loterijní společnosti, Pavel Kořan zdůraznil, že firma funguje a ze šesti a půl tisíce terminálů jich je pozastavená jen nepatrná část.

„Společnost rozvíjí svoji standardní činnost, přijímá sázky, vyplácí menší výhry. Jediný problém může být ve vyplácení velkých výher. Tam jsou ale nasmlouvány splátkové kalendáře a výherci svoje částky postupně dostávají,“ tvrdí Kořan.

Pro sázející se zatím nic nemění

Do té doby než rozhodnutí nabude právní moci, se pro sázející nic nemění. Opatření se také dotkne jen číselných her, například na losy nebo kurzové sázky mít dopad nebude.

Návrh ve stejném znění, tedy pozastavení platnosti loterijní licence, iniciovala v nedávné době sama Sazka. Tehdy to bylo vykládáno jako tlak na věřitele a insolvenčního správce, aby povolili úvěrové financování od firmy Gladiolus.

Správce Josef Cupka ale se záměrem Sazky zásadně nesouhlasil. A společnost ho nakonec ani nepodala.

Sazka je od konce března v úpadku. Věřitelé už u soudu přihlásili pohledávky za více než 41 miliard korun. Konečná výše pohledávek má být definitivně uzavřena tento týden.

Důvěra rychle klesá

Prezident Sdružení zábavního průmyslu Zdeněk Barták předpokládá, že Sazka výhru nakonec vyplatí a ministerstvo vezme své rozhodnutí zpět. Důvěra sázejících ovšem podle něj rychle klesá.

Přehrát

00:00 / 00:00

O budoucnosti Sazky mluvili ve večerních Ozvěnách dne prezident Sdružení zábavního průmyslu Zdeněk Barták a ekonomický analytik Miroslav Motejlek

„Sazka se vždy prezentovala jako nejserióznější hráč na trhu a tuto důvěru si sama podlomila. Určitě to bude mít neblahý vliv na důvěru hráčů,“ řekl Barták a dodal, že jde o špatnou zprávu pro celý loterijní byznys. Nedůvěra může mít podle něj neblahý dopad i na sázející u konkurenčních společností.

Ekonomický analytik Miroslav Motejlek tvrdí, že jedinou možností jak Sazku zachránit je, že vedení společnosti převezmou věřitelé. „Jinak Sazka přijde úplně o všechno, zbankrotuje a skončí. Dnes už jsou ve hře jen společnosti PPF a KKCG, ti jsou ochotni dát peníze, nikdo jiný,“ zdůraznil Motejlek.

„Pokud ČSTV jako hlavní akcionář současného šéfa Sazky Aleše Hušáka neodvolá, pak se ptejme lidí, jako je pan Pavel Kořan, Ivan Hašek a Tomáš Král, proč to neudělali a nezachránili tuto společnost,“ říká Miroslav Motejlek.

Igor Maňour, Martin Drtina, Ondřej Černý, Veronika Sedláčková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme