Stát se chystá dotovat nákup ekologických aut, zřejmě už od příštího roku

Stát přispěje řidičům na nákup ekologických aut. Dotaci bude možné získat na koupi elektromobilu, hybridu nebo auta na stlačený zemní plyn, a to zřejmě už od poloviny příštího roku. S informací přišly Hospodářské noviny.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nabíjení elektromobilu (ilustrační foto)

Nabíjení elektromobilu (ilustrační foto) | Foto: Free Digital Photos

Dotaci by podle Hospodářských novin mohli dostat živnostníci, domácnosti i malé firmy. O přesných podmínkách nyní jednají ministerstva životního prostředí a průmyslu a obchodu.

Ministr životního prostředí Richard Brabec (ANO) deníku řekl, že podporován bude nákup nových osobních aut a dodávek do hmotnosti 3,5 tuny. Podmínkou bude ekologická likvidace starého vozu a bude také stanovena maximální cena kupovaného auta, aby se nepořizovaly luxusní vozy.

Přehrát

00:00 / 00:00

Stát se chystá dotovat nákup ekologických aut. Tématu se Radiožurnál věnoval s šéfredaktorem serveru Hybrid.cz Janem Horčíkem

Program má být hrazen z poplatků za převod starších neekologických aut, ale celková částka na státní příspěvky ještě není známa. Stanovena zatím nebyla ani výše jednotlivých příspěvků.

Ministři už ale podle Hospodářských novin opustili původní představu, že by byl příspěvek na auta na CNG i na elektromobily stejný, a to 40 tisíc korun. Rozdíl mezi cenou vozů s klasickým pohonem a aut na elektřinu je totiž výrazně vyšší než cenový rozdíl běžných aut a vozů na CNG.

Ministr Brabec také uvedl, že zemní plyn není obnovitelný zdroj, a chtěl by tedy urychlit hlavně rozvoj dopravy na elektřinu.

Ekologická auta podporuje většina vyspělých evropských států

V Česku je trh s ekologickými auty zatím stále velmi malý. „Podle našich odhadů tady v současnosti jezdí zhruba 700 elektromobilů, u aut na plyn je to řádově přes deset tisíc. U aut na elektřinu trend stoupá, takže minulý rok se tady prodalo zhruba 200 elektromobilů a letos by to mohl být o něco vyšší počet,“ řekl šéfredaktor serveru Hybrid.cz Jan Horčík.

Jak připomněl, státní podpora ekologických aut funguje ve většině vyspělých evropských států. „Celosvětovou výjimkou je Norsko, kde jsou velice vysoké daňové úlevy na elektromobily a elektrická auta tam tvoří až čtvrtinu z prodejů nových aut. Podobná podpora funguje i v Dánsku, ve Francii nebo v Británii je to pak formou dotací,“ dodal.

ČTK, ČRo Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme