Stát se dohodl s hutním gigantem Mittal, arbitráž nebude

Česká republika se dohodla se společností Mittal na ukončení arbitráží a vzájemných sporů. Ocelářský gigant stáhne žaloby, ve kterých požadoval 26 miliard korun, a stát odprodá společnosti svůj podíl ve firmě ArcelorMittal Ostrava.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

ocelárna

ocelárna | Foto: Mittal Steel Ostrava

"Jedná se o jedenáct procent akcií v ceně 6,8 miliardy korun. Je nutné poznamenat, že celková hodnota transakce je vyšší, než je hodnota tržního ocenění akciového podílu, které si společně ministerstvo financí se společností Mittal nechalo vypracovat," potvrdil Radiožurnálu Radek Šnábl z ministerstva financí.

Spory začaly v roce 2005, kdy byla hutní firma Mittal vyloučená z privatizace železáren Vítkovice Steel. Dohodu, kterou podepsal v noci na dnešek ministr financí Miroslav Kalousek a viceprezident společnosti Sudhir Maheshwari, musí ještě schválit vláda.

V březnu Česko vyhrálo se skupinou ArcelorMittal jinou arbitráž, která se vedla u tribunálu v Paříži. ArcelorMittal požadoval zaplacení 5,79 miliardy korun za 14 procent akcií bývalé Nové Huti, které nezískal. Stát tak tehdy zažehnala hrozbu, že by musela platit až 11,6 miliardy korun. O stejnou částku jako ArcelorMittal se totiž kvůli akciím Nové Huti u arbitráže soudila také společnost Petrcíle, která v lednu rovněž neuspěla.

Lenka Rákosová, Martin Hromádka Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme