Stát se možná chystá zdanit pojišťovny. Pomůže to prý doplnit příjmy státu

O zavedení zvláštní sektorové daně pro pojišťovny uvažuje ministerstvo financí. Podle ministerského náměstka Radka Urbana by pomohla doplnit příjmy státní pokladny v případě, že se nebude dařit plnit státní rozpočet a bude třeba najít další zdroj peněz. Zatím není jasné, jak vysoká by daň byla, dodal Urban v České televizi s tím, že její výše by byla vyměřena tak, aby pojišťovny nepoložila.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ministerstvo financí. Ilustrační foto.

Ministerstvo financí. Ilustrační foto. | Foto: Tomáš Adamec

„Ta daň by byla zřejmě buď z objemu bilance, nebo z objemu rezerv. Ale tato úvaha je předčasná,“ řekl Urban a dodal:

„Jako rovnovážný stav mezi tím, aby to mělo pro státní rozpočet smysl, a na druhou stranu, aby ten zásah do hospodaření pojišťoven nebyl významný tak, aby se musely zamýšlet nad svým dalším fungováním. To znamená v řádu nízkých jednotek miliard korun."

Pojišťovny tento týden ohlásily, že musí zdražit povinné ručení. Zdůvodnily to tím, že nákladovost tohoto produktu přesahuje příjmy z něj.

Jana Zemanová, pir Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme