Stát se prý chystá přísněji zdanit drobné investory

Ministerstvo financí podle Hospodářských novin v tichosti připravilo změnu, která silně zkomplikuje život drobných investorů na kapitálových trzích. Do návrhu zákona o zřízení jednoho inkasního místa totiž úředníci zakomponovali výrazné zpřísnění podmínek zdaňování zisku z prodeje cenných papírů.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Daňové přiznání

Daňové přiznání | Foto: Tomáš Adamec

V současnosti musí platit 15procentní daň investor, který prodá akcie do šesti měsíců od jejich nabytí. Nově by platil 19procentní daň, pokud je prodá do pěti let.

Představitelé kapitálových trhů považují toto opatření za naprosto nesmyslné. Příjem státu podle nich bude minimální, zato se zvýší administrativa na straně klientů i státu. Vadí jim také, že s nimi ministerstvo změnu nekonzultovalo.

Podle Hospodářských novin také ministerstvo financí do Poslanecké sněmovny poslalo se zásadní chybou důležitou novelu, která má zrušit 15procentní daň z dividend. Úřad chybu uznává s tím, že jde o překlep, který odstraní.

Tereza Janouškovcová Bartůňková, Martin Hromádka Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme