Stát si chce formou dluhopisů půjčit od lidí 40 miliard korun

Ministerstvo financí vydá prý už letos v listopadu první dluhopisy určené výhradně občanům a neziskovým organizacím. Na výběr má být mezi dvěma variantami – jedno až dvouletými dluhopisy s úrokem kolem 1 procenta a pěti až šestiletými dluhopisy, u kterých by mohl být úrok 2 až 3 procenta. Tak o tom píše alespoň Mladá fronta Dnes.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ministerstvo financí. Ilustrační foto.

Ministerstvo financí. Ilustrační foto. | Foto: Tomáš Adamec

Podle analytika GE Money Bank Petra Gapka si státní dluhopisy fanoušky najdou. Nezáleží však jen na úrocích, ale i na dalších vlastnostech dluhopisů – například jestli je budou moci domácnosti prodat před splatností.

Odhad ministerstva uvádí, že by si stát mohl takto během čtyř let půjčit asi 40 miliard korun. „To je určitě reálné. Například na termínovaných vkladech drží domácnosti v současnosti přes 760 miliard korun,“ uvádí Gapko.

Přehrát

00:00 / 00:00

Petr Gapko z GE Money Bank hodnotí v Ozvěnách dne šance státních dluhopisů

Již nyní si stát během roku půjčuje jednak 50 miliard na splácení starých dluhů a například letos si plánuje půjčit dalších 135 miliard pro krytí schodku státního rozpočtu. „Tedy celkem 185 miliard za rok. Takže 40 miliard na 4 roky je poměrně malá částka,“ dokládá.

Ministr financí Kalousek ubezpečuje, že státní dluhopisy jsou bezpečnou investicí. „Máme štěstí, že v současné době věří českým dluhům i zahraniční investoři. Zadlužení České republiky je malé a ekonomika celkem stabilní. Z tohoto pohledu je to bezpečná investice i v horizontu několika příštích let,“ potvrzuje Gapko.

Prodej státních dluhopisů není nijak výjimečnou záležitostí, státy se s potřebami financování obracejí na občany poměrně běžně. Například válečné dluhopisy se za 2. světové války v USA prodávaly s nadsázkou komukoli běžně na ulici.

Lucie Maňourová, Jan Bumba Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme