Stát si letos půjčil téměř 256 miliard. Fiskální cíle nezmění

Ministerstvo financí dnes zveřejnilo, jak si stát bude půjčovat v příštím roce. Ministr financí Miroslav Kalousek prohlásil, že fiskální cíle vlády se v jejím volebním období nezmění.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ministr financí Miroslav Kalousek

Ministr financí Miroslav Kalousek | Zdroj: ČTK

Znamená to, že i kdyby se příští rok zhoršila ekonomická situace a státu podstatně klesly příjmy, nebude to vláda řešit tím, že si půjčí více. Že nebude příliš zvyšovat své zadlužování a znamená to tedy, že bude muset výrazně šetřit. A to i když se letos státu dařilo půjčovat si výhodně. Oproti plánu - neboli rozpočtované částce - se letos podařilo ušetřit více než 20 miliard korun na čistých úrokových výdajích ze státního dluhu.

Ministerstvo financí počítá s tím, že si příští rok půjčí téměř 243,5 miliardy korun. Podstatné je, že musí platit také úroky z minulých půjček. A tyto částky stále rostou. Proto utratit půjčené peníze jen tak na spotřebu, asi nebude možné.

Přehrát

00:00 / 00:00

O obsluze státního dluhu mluvila v Odpoledním Radiožurnálu Jitka Hanžlová

Navíc na trzích panuje velká nejistota - což je vidět z toho, že si i velké evropské státy stále častěji musí půjčovat draho - za mnohem větší úrok nebo výnos pro ty věřitele, než dříve. A proto se podle ministra Kalouska musí stát při plánování svých emisí chovat velice opatrně a racionálně.

ČTĚTE TAKÉ: Ministerstvo financí představí strategii financování státního dluhu

Že se nám může v budoucích měsících stát, že nebude zrovna ta nejvhodnější chvíle na to si půjčit. A pro to je lepší nejet na doraz a mít vytvořené rezervy. Chováme-li se rozumně, tak máme ‚nasyslíno‘ za peníze velmi výhodné, aby se nám nemuselo stát, že budeme v situaci, kdy si budeme muset půjčit za každou cenu. I v okamžiku, kdy to bude na trhu velmi nevýhodné.“

Zároveň vysvětlil svůj názor na to, jak si může stát i nadále půjčovat tak, aby ho to nezruinovalo.

„Jediný alternativní scénář, který existuje, je věrohodná a úsporná finanční strategie státu. Bude-li se jakákoli vláda chovat dostatečně věrohodně ve svých příjmech a výdajích, tak, že bude svou politikou dnes a denně ujišťovat investory, že je věrohodným věřitelem, tak nehrozí, že by si nepučila. Ve světě je likvidity dost. To, co nyní prožíváme, není krize likvidity, to je krize důvěry,“konstatoval Kalousek.

Ministerstvo financí plánuje, že si i příští rok půjčí přímo od občanů. Takzvané spořící dluhopisy vydá ve dvou emisích - na jaře a před Vánoci a v každé z nich doufá, že prodá dluhopisy za 10 až 20 miliard korun. Tedy celkem 40 miliard.

Pokud jde o mezinárodní trhy, tam bude plán svých emisí zveřejňovat pouze měsíc dopředu. Zatímco teď to dělá na čtvrt roku. Bude se tedy chovat opatrně a reagovat na to, co se trzích bude dít.

Milan Kopp, Jitka Hanžlová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme