Stát tratí stamilióny na nevybraných pokutách

O stovky miliónů korun přichází ročně stát na nevymožených pokutách uložených různými správními orgány. Vyplývá to ze závěru Nejvyššího kontrolního úřadu, který kontroloval vybírání pokut za rok 1998 a první polovinu roku 1999. Za rok 1998 se podle prezidenta NKÚ Lubomíra Voleníka zvýšily nezaplacené pokuty u kontrolovaných úřadů o 284 miliónů korun. Nárůst je zřetelný především u pokut dopravních, které většinou řidiči na místě nezaplatí.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

NKÚ zjistil, že v době kontroly rozesílaly finanční úřady výzvy k zaplacení nezaplacených pokut uložených v roce 1998, přičemž ještě nebyly zaplacené pokuty z roku 1995. Nedostatky ve vymáhání pokut nalezl i u České obchodní inspekce nebo České zemědělské a potravinářské inspekce. Celkový stav nedoplatků překročil koncem roku 1998 jednu miliardu korun.

NKÚ proto doporučuje přísnější zákonnou úpravu. Odkazuje na příklad Rakouska; nezaplatí-li tam řidič pokutu na místě, může policie zabavit věci v hodnotě uložené pokuty. Nedostatky zjistil NKÚ i v dělení kompetencí, kdy jeden úřad pokutu ukládá a jiný vymáhá. V důsledku dělené správy kompetencí se vymáhacím orgánem stávají většinou finanční úřady, u nichž leckdy není zákonné oprávnění jasné.

Markéta Kaclová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme