Stát už letos přiznal zemědělcům 29,5 miliardy na dotacích. Peníze chodí pozdě, stěžují si

Stát už letos pěstitelům a chovatelům přiznal dotace za 29,5 miliardy korun. V rámci žádostí za rok 2015 rozhodne Státní zemědělský intervenční fond ještě o miliardě a 300 milionech. Oznámil to ministr zemědělství Marian Jurečka z KDU-ČSL. Podle něj už agrárníkům poslali přes 99 procent přímých plateb. Někteří z nich si ale ještě nedávno stěžovali, že peníze na účtech nemají.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Marian Jurečka ministr zemědělství

Marian Jurečka ministr zemědělství | Foto: Filip Jandourek

„Dřív se vyplácely dotace nejpozději do konce ledna. Nyní, když se přešlo na ten složitý systém, tak se ministerstvo asi zapletlo do všech předpisů a kliček,“ řekl zemědělec Jiří Blažek z pražských Řeporyjí.

Dva miliony korun na takzvaný greening, tedy ozelenění, mu nakonec přišly. „Dotaci jsme dostali v červnu. Dostává se to do stavu neúnosné, zbytečné, nesmyslné administrativy,“ dodal.

Přehrát

00:00 / 00:00

Státní zemědělský intervenční fond už letos rozdal zemědělcům skoro všechny dotace. Proč platby chodily později, řekl ministr Jurečka Václavu Štefanovi

Jiřímu Blažkovi pozdější platba žádné problémy nezpůsobila. Někteří zemědělci ale obavy měli. Ministr Marian Jurečka z KDU-ČSL odmítá kritiku, že by jeho resort zaspal. Vše podle něj běží podle plánu.

„V tento okamžik máme vydaná rozhodnutí u 95 procent žadatelů u všech programů. Termíny, které jsme zveřejnili loni o prázdninách, jsme dodrželi, vyjma greeningu, kdy jsme termín posunuli o dva měsíce. Byla tam chyba na straně dodavatele IT systému,“ prohlásil Jurečka.

Dodal, že ve srovnání například s Francií a Británii ale Česko obstálo dobře. Změny termínů způsobilo podle ministra nové dotační období. Výrazně totiž přibylo druhů podpor a tím i celkového počtu žádostí. Z předloňských asi 100 tisíc na zhruba 140 tisíc v roce 2015.

Státní zemědělský intervenční fond už zveřejnil harmonogram na příští rok. „Já bych chtěl apelovat na zemědělskou veřejnost, aby zohlednili tento plánovaný harmonogram při jejich finančním plánování v rámci podnikání,“ řekl šéf fondu Martin Šebestyán.

Ministerstvo slibuje, že vyplácení dotací do budoucna zrychlí. Peníze, o které se zemědělci hlásili na jaře, by měli dostat na konci letošního a během příštího roku.

Václav Štefan Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme